Molnár Ferenc emigrációs visszaemlékezésének kéziratát vette meg a PIM

Sorköz

Kaliforniában bukkant fel egy antikvárium kínálatában.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) megvásárolta Molnár Ferenc kéziratos feljegyzéseit az Útitárs a száműzetésben című műhöz, amelyet várhatóan ősszel, restaurálva láthat majd a közönség.

A PIM a dokumentumegyüttest restaurálás és elsődleges szakmai feldolgozás után egy irodalmi est és alkalmi kiállítás keretében mutatja majd be a tervek szerint – közölte a múzeum csütörtökön.

Kaliforniában bukkant fel egy antikvárium kínálatában Molnár Ferenc elveszettnek hitt kéziratjegyzete,

amelyet a szerző az 1940-es Egyesült Államokbeli emigrációját követően írt, és az Útitárs a száműzetésben című önéletrajzi prózájának fogalmazványait tartalmazza.

 
Molnar Ferenc Útitárs a száműzetésben című művének 1958-as kiadása.

A Jegyzetek egy önéletrajzhoz alcímet viselő kötet az emigrációba kényszerült Molnár Ferenc és Bartha Vanda barátságának, összetartozásának krónikája, meghitt hangú visszaemlékezés a szerző titkárnőjére, munkatársára, asszisztensére, aki kísérte az írót magánéletében és hivatásában ezekben az években.  

Molnár Ferenc Bartha Vanda 1947-es tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálát követően tartós depresszióba esett, keserűen és zárkózottan töltötte élete utolsó éveit 1952-es haláláig. A terjedelmes, zömében német, kisebb részben angol nyelvű, az 1940-es évek végén golyóstollal, kék tintás és piros ceruzaírásos rájegyzéssel kiegészített, különféle méretű papíron írt autográf jegyzetek a restaurálást követően a kutatók rendelkezésére állnak majd.

Molnár Ferenc Útitárs a száműzetésben című műve kéziratanyagának megvásárlásához és visszahozatalához szükséges forrást a PIM gyűjteményezési keretén túlmenően Molnár Ferenc leszármazottjainak hozzájárulása tette lehetővé. A hazajuttatásban a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciai főosztálya, valamint Széles Tamás főkonzul által vezetett Los Angeles-i Főkonzulátus játszott fontos szerepet. Így került végül a kézirategyüttes a Magyar Állam tulajdonába és a PIM gyűjteményébe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk