Könyv

Pacskovszky Zsolt: Dodó

  • Karafiáth Metta
  • 2020. november 12.

Sorköz

Dodó, ez az egykoron kihalt, ám most 3D nyomtatóval életre hívott madár fajának egyedüli példányaként tölti napjait a különleges Elmeházy-szigeten, ahol emberek és állatok békés szimbiózisban élnek, ugyanis a jólelkű kormányzó, Elmeházy Mixi kiiktatta a húst, és progresszív szemléletével új korszakot nyitott a közösség életében. És nem állt meg itt! Kalandvágyó szelleme a Holdig űzte, hogy azt holdkacsával, holdmalaccal és egyéb vicces lényekkel népesítse be. Igen ám, de gonosz, törpenövésű, pocakos, tehénfoci-rajongó bátyja, Mini meghekkeli az űrhajóját, kiiktatja tesóját, és egy stadionban szotyizgatva puccsot hajt végre, így máris vége a jó világnak. Jön a pörkölt, kerülhet a tányérokba a papagájleves! Minden állatot táborba zár, megkezdi a mészárlást, újranyitja a hentesboltot – így indítja uralkodását.

Dodó álma, hogy nyomtassanak neki egy párt, menten szerte is foszlik. Megrettenve nézi, ahogy barátait, a tudálékos, „szótáragyú” tapírt és a furfangos keselyűt is bezárják, őt magát meg az adokveszek.com-on árulják, hogy Mininek még több pénze legyen, és nyomtatott harcosokból álló csapatával totális egyeduralmat építhessen ki. Ezért lesz hát egy totyogó, földhöz kötött madárból szabadságharcos.

Pacskovszky Zsolt legújabb, Oravecz Gergely képregényszerű illusztrációival kiegészített mesekönyve nyárillatot áraszt: kacagtató, modern és tanulságos történet a közösségek egymásra utaltságáról, buta és rafinált figurákról, szabadságvágyról és az összefogás erejéről.

 

Móra, 2020, 94 oldal, 2499 Ft

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?