Rejtő Jenő is botlatókövet kap

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 12.

Sorköz

A járdába helyezett bronztábla a deportált, koncentrációs táborokban vagy munkaszolgálat során meggyilkolt embereknek állít emléket.

Tavaly Radnóti Miklós Pozsonyi úti lakása elé került emlékező macskakő, ún. botlatkő. Idén Rejtő Jenőnek is emléket állítanak.

A botlatókövet - amely egy 10*10 centis bronztábla - az író utolsó szabadon választott lakhelye, a második kerületi Bimbó út 3. előtt helyezik el. Rejtő innen vonult 1942-ben munkaszolgálatra. Az emlékművet szeptember 13-án avatják fel - tájékoztat az Index.

A Bimbó úti eseményen Balázsovits Lajos is közreműködik. Az eseményen pedig a botlatóköveket megalkotó német képzőművésznek, Gunter Demnignek Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adnak át.

Gunter Demnig

Gunter Demnig

 

 

Az első botlatókövet Demnig 2007-ben tette le Budapesten. A járdába illesztett, több mint 70 ezer bronztábla Európa-szerte a nácik által deportált, koncentrációs vagy megsemmisítő táborokban, munkaszolgálat során meggyilkolt embereknek állít emléket. A képzőmvésszel készlt interjúnkat online is olvashatja:

„A nácikról szó sem esett"

Szerte Európában immár több mint 69 ezer Stolperstein, vagyis járdába illesztett botlatókő őrzi a holokauszt áldozatainak emlékét utolsó lakhelyük előtt. A projekt gazdája, Gunter Demnig kölni képzőművész a héten megfordul többek közt Veszprémben, Debrecenben, Szentendrén, és végül Budapesten süllyeszti járdába emlékező macskaköveit. Az utolsó a sorban Radnóti Miklósé lesz - a kőletételre a Pozsonyi út 1.

Idén Demnig civilek és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében tíz településen mintegy száz botlatókövet helyez el szeptember 12 és 16 között, amelynek menetrendje itt olvasható:

 

Botlatókő 2019 - Mazsike - MAGYAR ZSIDÓ KULTURÁLIS EGYESÜLET

Egy kő, egy név, egy emlékezet - Botlatókő 2019 Gunter Demnig német képzőművész 2019. szeptember 12-én Salgótarjánba érkezik, majd a következő napokban 18 helyszínen összesen 53 botlatókövet helyez el civilek, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, és az önkormányzat együttműködése eredményeképp. Egy embert csak akkor felejtenek el végleg, ha nevét is elfelejtik.

Figyelmébe ajánljuk