Szabó Magda is felkerült Elena Ferrante negyvenes könyvajánló listájára

  • narancs.hu
  • 2020.11.25 20:25

Sorköz

Az írónő 40 kedvenc, nők által írt könyvét szedte össze egy listára.

Elena Ferrante, az úgynevezett nápolyi regények álnéven alkotó szerzője (Brilliáns barátnőm, Az új név története, Aki megszökik és aki marad, Az elveszett gyerek története) egy független könyvesboltokat támogató webshop oldalán tett közzé egy könyvajánló listát, amelyen negyven nők által írt mű található - szúrta ki a 444.hu.

A listán Toni Morrison, Margaret Atwood, Zadie Smith, Marguerite Duras, Sally Rooney, vagy a Nobel-díjas Elfriede Jelinek és Alice Munro egy-egy műve mellett Szabó Magda Az ajtó című könyve is szerepel.

A listához Ferrante annyit írt, hogy ezek történetek nőkről, akik két lábbal állnak az 1900-as években, vagy akár féllel már a következő évszázadban.

A listához az oldal hozzátette, hogy a Ferrante által ajánlott művek egy része nem tudott felkerülni az oldalra, mert még nem fordították le őket angolra, vagy a listát közlő oldal nem forgalmazza őket.

A teljes lista itt található!

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Nézzünk bizakodva a jövőbe!

  • Csáki Judit

Lenyúlták a Karinthy Színházat (is). Szétverték az amúgy javításra szoruló színházi struktúrát. Sóval hintenék be az SZFE helyét. Kulturális gigabirodalmakat építenek. Szórják a pénzt. Felújítják a csókosoknak adott ingatlanokat. És véletlenül sem csinálnak semmi jót; hogy egy barátom találó mondását idézzem: „Nem tévednek, mindig g.cik.”