Szépírók Társasága: „Dóra, el a kezekkel a könyvektől!”

  • narancs.hu
  • 2020. október 9.

Sorköz

A könyvek megsemmisítése véresen komoly ügy, dermesztő emlékeket ébreszt.

„Megdöbbenéssel vegyes szánakozással figyeltük Dúró Dóra bukott politikus látványosra sikerült visszatérési kísérletét, aminek során először egy meseantológiát darált le, a »sikert« látva pedig később szét is tépett egy, tagtársunk által írt mesekönyvet” - írja lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában a Szépírók Társaságának elnöksége.

„Akár komikusnak is találhatnánk, hogy a magyar szélsőjobboldal maradványai gyerekmesékben látják meg legnagyobb ellenségüket - ha a könyvek megsemmisítése nem volna véresen komoly ügy, és nem ébresztene mindannyiunkban dermesztő emlékeket” - folytatódik a közlemény.

A Szépírók Társasága elítél minden olyan törekvést, „ami kulturális értékek, nézetek megszüntetésére irányul” - szögezik le, közleményüket pedig azzal zárják: „Dóra, el a kezekkel a könyvektől!”

Dúró Dóra két hete a Meseország mindenkié című könyvet darálta le, ma pedig összetépte Bán Zsófia Vagánybagoly és a harmadik Á - avagy mindenki lehet más című munkáját. Mindkettőben „homoszexuális propagandát” vélt felfedezni.

A Magvető Könyvkiadó Facebook-oldalán fejezte ki szolidaritását az írókkal, és azokkal a bolti eladókkal, akiket Dúró akciói nyomán fenyegettek meg felheccelt emberek.

Figyelmébe ajánljuk