Képtelen leállni: Dúró Dóra most széttépett egy mesekönyvet

  • narancs.hu
  • 2020. október 9.

Fekete Lyuk

A Vagánybagoly és a harmadik Á című könyvról állapította meg, hogy: "homoszexuális propaganda".

Dúró Dóra rákattant. Pontosan két hete történt, hogy ledarálta a Meseország mindenkié című könyvet, mondván, "nem tűri a Mi Hazánk, hogy a gyerekeket kitegyék a homoszexuális propagandának már azzal is, hogy a mesekönyvekbe csempészik be az abnormális életformát". Hogy mitől lenne "propaganda" egy mesekönyv megjelenése, azt nem részletezte, mindenesetre a Meseország mindenkié néhány nap múlva a sikerlisták élére ugrott.

A Mi Hazánk nevű Fidesz-szatellit párt független országgyűlési képviselője ezen a pénteken újabb akcióval hívta fel magára a figyelmet. Ezúttal egy másik mesekönyvet talált, amelyben, ahogy mondta, "az egyik szereplőnek anya és apa helyett két anyja van, míg a barna bőre miatt csúfolt gyerek azt mondja: »beverem a pofájukat«". A szélsőjobbos politikus most Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik Á - avagy mindenki lehet más című könyvét pécézte ki, és egyszerűen széttépte sajtótájékoztatóján a Képviselői Irodaház (!) aulájában. Ezzel a múltkori könyvdaráláshoz képest kifejezetten vérszegény performansszal egyébként azon a könyvön vezette le indulatait, amelynek szerzője idén a Magyar Gyerekkönyv Fórum Az Év Gyerekkönyve-díj szavazásán a diákzsűri döntése alapján Az Év Gyerekkönyv Írója díjat kapta. (A könyről lapunk is írt kritikát, mint ahogy felkerült a Magyar Narancs tizes gyerekkönyv toplistájára.)

"Törvényjavaslatot nyújtok be, hogy ezek a könyvek eltűnjenek a boltok polcairól" - toporzékolt Facebook-oldalán Dúró Dóra. Az sem tetszik neki, hogy a mesekönyvet a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Ki is posztolta Facebook-oldalára, amint bánatos tekintettel nézve, kezében tartja az újabb propagandakiadványt.

false

Az elmebaj, a sötétség és az 1930-as évek Németországát idéző módszerek, akciók, megnyilatkozások itt nem álltak, állnak meg. Néhány napja foglalkoztunk azzal, hogy Dúró Dóra elvbarátai, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevet viselő szervezet plakáttal bélyegzett meg egy a Meseország mindenkié című könyvet árusító könyvesboltot. De a Fidesz egyes politikusai ennél is tovább mentek. Borbély Lénárd csepeli polgármester betiltotta a mesekönyvet a kerületi óvodákban. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, „amelyik óvodában bevezetik a Meseország mindenkié című könyvet, ott vizsgálni kell, hogy felmerül-e kiskorú veszélyeztetésének bűncselekménye. Ha igen, akkor a fenntartóval szemben eljárást kell indítani.” És hogy a fokozhatatlant is lehet fokozni arra jó példa, hogy a magát filmesztétának és költőnek nevező Deák-Sárosi László, nem mellékesen a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa odáig jutott: gyakorlatilag Lázár Ervin is az LMBTQ-propaganda szolgálatába állt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?