Újra elérhető lesz a magyar irodalom kuriózuma: az 1994-es versgenerátor

  • narancs.hu
  • 2022. november 18.

Sorköz

Papp Tibor Disztichon Alfa nevű versgenerátora tizenhatbillió disztichonnal örvendeztette meg az olvasót. Pedig hol volt még a mesterséges intelligencia!

"Tép a hideg! Laza ország kedv-ficamát renoválni, / lenne a tennivalód. Gyűrd le a kételyedet!" - Így szól egy vers a tizenhatbillióból, amelyet Papp Tibor 1994-ben megjelent legendás versgenerátora, a Disztichon Alfa "írt".

Az eredeti, sokáig hozzáférhetetlen program platformfüggetlenné tett változatát most újra elérhetővé teszik - írja a hvg.hu.

A kuriózumnak számító programot, amelynek elődjeként akár a 12. században megjelenő kombinatorikus költészet műveit is említhetjük, 1993-ban készítette, majd 1994-ben jelentette Papp Tibor, avantgár költő (1936-2018). Az automatikus versgenerátort eredetileg bármelyik Apple Macintosh számítógépen lehetett futtatni, és egy véletlengenerátor segítségével automatikusan egymás után "írta" a magyar nyelvű disztichonokat egy meghatározott elemkészletből.

A versgenerátorról a hvg.hu-nak Kappanyos András irodalomtörténész mesélt részletesen, aki elmondta, hogy a képernyőn megjelent versek értelmesek, nyelvtanilag helyesek voltak és kielégítették a disztichon formai ismérveit. Ráadásul Papp Tibor úgy írta meg a programot, hogy mindez nem válik unalmassá, például az ismétlések ki vannak küszöbölve, a versek pedig sokszor abszurdak, pajzánok, és főként humorosak. 

 

A versgép működésének eredményéből annak idején (1994-ben) egy nyomtaott kötet is megjelent, amely természetesen csak úgy tudta közreadni a versgenerátor által létrehozható tizenhatbillió disztichont, hogy azt egy a könyvbe illesztett floppy-lemezen prezentálta az olvasónak. Ez volt első olyan magyar irodalmi mű, amelynek számítógép generálta a szövegét. A könyvben Papp Tibor elmagyarázta a versgenerátor működését és kezelési módját is, emellett néhány válogatott remeket is közölt a kötet, amely ma pdf formájában a MEK-en böngészhető. A program azonban a technikai fejlődés miatt hamar használhtatatlanná vált, most viszont egy lelkes fiatal orvosnak, Galambos Máténak köszönhetően elkészült a platformfüggetlen változata, amely az Irodalomtudományi Intézet honlapjának digitális szolgáltatási közt lesz elérhető.

Azoknak pedig, akiket még jobban érdekel, mi is az a kombinatorikus költészet és hogy mit keres egymás mellett az irodalom és a matematika, egy korábbi cikkünket ajánljuk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk