JÁTSZÓTÉR - könyv

Vibók Ildi: A szupercsapat – Mire jó az oltás?

Sorköz

Emma királykisasszony nem fél semmitől. Azaz de.

Az oltástól mégis. Úgy dönt tehát, nem hagyja, hogy megszúrják, és punktum. Ezt nemcsak az anyukájával, de az orvossal is közli. (Az apukájával csak azért nem, mert Emma szerint őt nem érdeklik ezek a dolgok, hiszen hétköznap csakis államügyekkel meg a borotválkozással foglalkozik.) A Dokinak nevezett kedves, tudós doktor bácsi nem erőszakoskodik, csak előveszi a nem épp hagyományos varázskönyvét, és bemutatja a királylánynak, micsoda menő testőrség dolgozik azon éjjel-nappal, hogy Emma legyőzze a vírusokat, bacilusokat. Emma személyesen is megismeri közben Zabát, a neutrofilt, Gömböcöt, a falósejtet, Ragacsot, a B-sejtet, Apródot, a segítő T-sejtet, Bonszájt, a dendritikus sejtet és Vilit, az ölő T-sejtet; a felsoroltak nagy vonalakban be is mutatják a „munkásságukat”. A királykisasszony mindeközben azt is megtudja, hogy bár nagyon klassz immunrendszere van, az ádáz ellenségekkel szemben a testőrei nem mindig tudják felvenni a harcot, ezért aztán időnként jól jön nekik némi segítség. Például védőoltás formájában. Emma belátó, okos lány, vállalja hát azt a néhány percnyi fájdalmat az egészségéért cserébe.

A 6–10 éveseknek szánt könyv épp annyi információt közöl, amennyivel a kicsik elbírnak. A szöveg ugyan kissé kimódolt, de a történet kedves, Mayer Tamás vírus-bacilus rajzai pedig kimondottan csodásak. Szinte sajnálom, hogy nem ők maguk a főszereplők. Lehetnének, hiszen a történet voltaképpen róluk szól.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.