A német bajnoki címre esélyes csapatnál folytatja Szoboszlai Dominik

  • Simon Andrea
  • 2020. december 17.

Sport

Szoboszlai Dominik 2025 nyaráig írt alá a Bundesligában harmadik helyen álló, a Bajnokok Ligájában nyolcaddöntős RB Leipzighez. A 20 éves, 12-szeres magyar válogatott középpályás a Red Bull-birodalmon belül vált klubot, az osztrák Salzburgtól igazol a lipcseiekhez, ahol csapattársa lesz a válogatottból ismert Willi Orbán és Gulácsi Péter. A döntésről a játékos menedzserével, Esterházy Mátyással villáminterjúztunk.

 

Magyar Narancs: Miért a Lipcse mellett döntöttetek?

Esterházy Mátyás: Dominik teljes karrierje alatt azt hangsúlyoztuk és hangsúlyozzuk most is, hogy hosszú távú célokat tartunk szem előtt. Mi ennél a klubváltásnál is projektben és edzőben gondolkodtunk, és azt gondolom, hogy Lipcsében Európa egyik legjobb edzője és talán a legizgalmasabb projektje vár minket: fiatal játékosokkal foglalkoznak a Bundesliga egyik legjobb futballt játszó, legsikeresebb csapatánál, tavaly BL-elődöntősök voltak, és szerintem reális esélyük van arra, hogy a bajnoki címért küzdjenek. Másrészt Julian Nagelsmann 33 éves, 5 éve Bundesliga-edző, és elképesztő dolgokat hoz ki a játékosokból, nagyon komoly sikereket ért el a Lipcsével már eddig is, és azt gondolom, hogy ez a jövőben ugyanígy folytatódhat. Számunkra a vele folytattott beszélgetések után egyértelművé vált, hogy jó helye lesz itt Dominiknak. Négy és fél éves szerződést köttünk, amely 2025 nyaráig szól.

MN: Az e heti nyomtatott Magyar Narancsban megjelent interjúnkban a fokozatosságot hangsúlyoztad Dominik karrierjét illetően. Ez a döntésetek is erről szól, hogy az osztrák bajnoksághoz a Bundesliga közelebb van és könnyebben hozzá tud szokni egy magasabb fordulatszámhoz?

EM: Nem a könnyűség jelenti a fokozatosságot, hanem azt gondoltuk, hogy a teljes szempontrendszert egybevéve ez a következő lépés a legmegfelelőbb, mert itt fog tudni a legtöbbet fejlődni Dominik. Ismer mindent, ismeri a nyelvet, a rendszert, van két magyar csapattársa (Gulácsi Péter és Willi Orban – a szerk.), és rengeteg olyan csapattársa lesz, akivel korábban Salzburgban együtt játszott. Innovatív, fiatal edző keze alá kerül, egy nagyon innovatív klubba. Ezek azok a szempontok, amik segíthetik az ő beilleszkedését és fejlődését rövid és hosszú távon is.

MN: Szakértők szerint erős versenyhelyzet vár rá támadó középpályásként…

EM: Ez természetes, ha valaki azon a szinten futballozik, hogy egy ilyen klubba tud igazolni. De bármilyen klub mellett döntöttünk volna, nagyon komoly verseny várta volna Dominikot. A verseny a fejlődésnek a kulcsa. Ettől nemhogy nem ijedünk meg, ez motivál bennünket, motiválja Dominikot. De neki saját magával kell foglalkoznia és a lehető legjobbját nyújtani, és akkor hosszú távon szerintem nem lesz gondja azzal, hogy lehetőséget kapjon.

MN: Más csapatokkal tárgyaltatok?

EM: Természetesen. De erről nem szeretnék többet mondani.

MN: Mikor léphet először pályára?

EM: Németországban január 2-án kezdődik hivatalosan az átigazolási időszak, így az aznapi fordulóban még nem. A télen igazolt játékosok 8-án léphetnek pályára először.

Esterházy Mátyással a Magyar Narancs karácsonyi dupla számában olvasható bővebb interjú. 

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.