A német bajnoki címre esélyes csapatnál folytatja Szoboszlai Dominik

  • Simon Andrea
  • 2020. december 17.

Sport

Szoboszlai Dominik 2025 nyaráig írt alá a Bundesligában harmadik helyen álló, a Bajnokok Ligájában nyolcaddöntős RB Leipzighez. A 20 éves, 12-szeres magyar válogatott középpályás a Red Bull-birodalmon belül vált klubot, az osztrák Salzburgtól igazol a lipcseiekhez, ahol csapattársa lesz a válogatottból ismert Willi Orbán és Gulácsi Péter. A döntésről a játékos menedzserével, Esterházy Mátyással villáminterjúztunk.

 

Magyar Narancs: Miért a Lipcse mellett döntöttetek?

Esterházy Mátyás: Dominik teljes karrierje alatt azt hangsúlyoztuk és hangsúlyozzuk most is, hogy hosszú távú célokat tartunk szem előtt. Mi ennél a klubváltásnál is projektben és edzőben gondolkodtunk, és azt gondolom, hogy Lipcsében Európa egyik legjobb edzője és talán a legizgalmasabb projektje vár minket: fiatal játékosokkal foglalkoznak a Bundesliga egyik legjobb futballt játszó, legsikeresebb csapatánál, tavaly BL-elődöntősök voltak, és szerintem reális esélyük van arra, hogy a bajnoki címért küzdjenek. Másrészt Julian Nagelsmann 33 éves, 5 éve Bundesliga-edző, és elképesztő dolgokat hoz ki a játékosokból, nagyon komoly sikereket ért el a Lipcsével már eddig is, és azt gondolom, hogy ez a jövőben ugyanígy folytatódhat. Számunkra a vele folytattott beszélgetések után egyértelművé vált, hogy jó helye lesz itt Dominiknak. Négy és fél éves szerződést köttünk, amely 2025 nyaráig szól.

MN: Az e heti nyomtatott Magyar Narancsban megjelent interjúnkban a fokozatosságot hangsúlyoztad Dominik karrierjét illetően. Ez a döntésetek is erről szól, hogy az osztrák bajnoksághoz a Bundesliga közelebb van és könnyebben hozzá tud szokni egy magasabb fordulatszámhoz?

EM: Nem a könnyűség jelenti a fokozatosságot, hanem azt gondoltuk, hogy a teljes szempontrendszert egybevéve ez a következő lépés a legmegfelelőbb, mert itt fog tudni a legtöbbet fejlődni Dominik. Ismer mindent, ismeri a nyelvet, a rendszert, van két magyar csapattársa (Gulácsi Péter és Willi Orban – a szerk.), és rengeteg olyan csapattársa lesz, akivel korábban Salzburgban együtt játszott. Innovatív, fiatal edző keze alá kerül, egy nagyon innovatív klubba. Ezek azok a szempontok, amik segíthetik az ő beilleszkedését és fejlődését rövid és hosszú távon is.

MN: Szakértők szerint erős versenyhelyzet vár rá támadó középpályásként…

EM: Ez természetes, ha valaki azon a szinten futballozik, hogy egy ilyen klubba tud igazolni. De bármilyen klub mellett döntöttünk volna, nagyon komoly verseny várta volna Dominikot. A verseny a fejlődésnek a kulcsa. Ettől nemhogy nem ijedünk meg, ez motivál bennünket, motiválja Dominikot. De neki saját magával kell foglalkoznia és a lehető legjobbját nyújtani, és akkor hosszú távon szerintem nem lesz gondja azzal, hogy lehetőséget kapjon.

MN: Más csapatokkal tárgyaltatok?

EM: Természetesen. De erről nem szeretnék többet mondani.

MN: Mikor léphet először pályára?

EM: Németországban január 2-án kezdődik hivatalosan az átigazolási időszak, így az aznapi fordulóban még nem. A télen igazolt játékosok 8-án léphetnek pályára először.

Esterházy Mátyással a Magyar Narancs karácsonyi dupla számában olvasható bővebb interjú. 

Figyelmébe ajánljuk