Alpesi sírajt - Levi: Fut már Jelusic, a bátor

  • - kerekes -
  • 2006. november 16.

Sport

Bár lapzártánk napján (hétfőn) már Finnország egyik legmenősebb síparadicsomában, Leviben (közel ötven pálya, egy csomó közülük kivilágítható, úgy húsz felvonó - tényleg minden, amit csak el lehet képzelni) Johanna Debreczeni (tamperei karaoke-fenomén) énekel a legelegánsabb szállodában, a hétvégén egyéb természetű "nagy dolgok" is estek ott. Némi késéssel (az október végére belőtt soldeni "gleccserversenyt" elvitte a +9 ·C) elindult az alpesi sívilág-kupa idei szezonja - a női és férfi szlalom számokkal (magyarul a műlesiklással).

Bár lapzártánk napján (hétfőn) már Finnország egyik legmenősebb síparadicsomában, Leviben (közel ötven pálya, egy csomó közülük kivilágítható, úgy húsz felvonó - tényleg minden, amit csak el lehet képzelni) Johanna Debreczeni (tamperei karaoke-fenomén) énekel a legelegánsabb szállodában, a hétvégén egyéb természetű "nagy dolgok" is estek ott. Némi késéssel (az október végére belőtt soldeni "gleccserversenyt" elvitte a +9 °C) elindult az alpesi sívilág-kupa idei szezonja - a női és férfi szlalom számokkal (magyarul a műlesiklással).

Levi Északnyugat-Lappföldön van, viszonylag közel a svéd határhoz, a környék arról is híres, hogy valahol erre lakik a Mikulás, állítólag Joulupukkinak hívják, bár én nem hiszem. Inkább azért fontos legalább megközelítőleg belőni a helyszínt, hogy ne tűnjék túlzónak, amit a körülményekről mesélünk. Tehát az első futam (szombaton a nőké, vasárnap a fiúké) délelőtt tízkor indult, mondhatni kukszi sötétben, a második meg déli egykor, s a vége felé már mondhatni kukszi... Amikor elindultak, -13 °C volt, mire leértek, már csak tíz.

Néhány oldallal később - "étel, hordó" rovatunkban - perdöntő kérdés, hogy Janica Kostelic miként teljesített ezen a versenyen. Nos, semmiként. A nők az idei szezont az elmúlt időszak kétségtelenül legkiemelkedőbb csillaga nélkül fogják letudni - a művésznő egy év szabadságot vett ki, a hírek szerint sérülési és szerelmi okokból. Visszalépése a verseny előtt állandó riválisának, a svéd Anja Personnak a kényelmes triumfálását ígérte, másként alakultak azonban a dolgok, az osztrákok nem így gondolták. Ha egy alpesi versenyen hármas osztrák győzelem születik, mint most, azon a kívülállók sem csodálkozhatnak, ugyanakkor messzemenő következtetéseket sem szabad levonni ebből az eredményből. Ilyen csodálatos rajtot ugyanis régen produkált a szakág. Az évek óta hótt unalmasan gyenge németeknek például hat, döntő többségében poétikusan ifjú versenyzője szerzett pontot, a svédeknek meg öt (igaz, ebbe Paerson és az ugyancsak régebbi motoros Ottoson is beleszámol) - és idén a világbajnokság Aréban lesz, ami ugye nekik hazai pálya. A horvátok Kostelic pótlására a szintén húsz körüli Jelusicot vezették elő: épp csak lecsúszott - a dobogóról. Még nem késő, kapcsolódjanak be - ugyan a tévéközvetítés az Eurosporton az ausztriai versenyek nélkül megy pár éve, de azok úgyis olyan közel vannak -, tényleg megéri bámulni ezeket a csajokat!

Ám igazságtalanok lennénk a férfiakkal, ha csak a lányok miatt lelkesednénk előre. Az elmúlt évek - alapvetően Bode Millernek és a "másik magyar" Ted Ligetynek köszönhető - amerikai dominanciája úgy tűnik, végleg a múlté, a "rendes" alpesi országok héroszai fognak inkább vitézkedni; most Benny Raich nyert, szintén osztrák, ráadásul egyes források szerint a női győztes, Marlies Schild pasija - de amíg csupán századmásodpercek döntenek, egy család sem mehet biztosra.

Figyelmébe ajánljuk