Aranyéremért vívhat a férfi kardcsapat

  • narancs.hu
  • 2024. július 31.

Sport

Megverték az irániakat, az esti döntőben Dél-Korea lesz az ellenfél.

A második mérkőzésén komoly hátrányból fordítva nyert a magyar férfi kardválogatott, ezzel bejutott a döntőbe a párizsi olimpián.

 
Rabb Krisztián (j) és az iráni Baher Arasbaran a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kard csapatversenyének elődöntőjében a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 31-én.
Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

A magyarok az olaszok 45-38-as legyőzése után 45-43-ra verték az előző körben az amerikaiakat búcsúztató irániakat.

Ezúttal is a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron kezdett - Szatmári András és Gémesi Csanád társaságában -, noha az első mérkőzésen sarokfájdalmai miatt sokszor bicegett az asszók között. Rabb Krisztiánra ekkor még nem került sor.

Nem indult jól a mérkőzés, Szilágyi, Gémesi és Szatmári is kikapott Mohammad Rahbaritól, Ali Pakdamantól, illetve Farzad Baher Araszbarantól. A magyar vívók nem tudtak megfelelő támadást indítani, nem volt olyan kezdeményezés, amely eredményre vezetett volna. Mindannyian középen próbálkoztak, de kevés elképzeléssel.    

A negyedik párban, 7-15-ös állásnál lépett pástra a 22 éves Rabb Krisztián, aki Gémesi helyét vette át. A júniusi, bázeli Európa-bajnokságon már vívott a csapattal a Vasas fiatalja, és ott aranyérmet nyertek együtt. Nagyszerűen kezdett, dinamikusan, bátran vívott, 6-0-val felzárkózott, végül 9-5-re nyerte Rahbari elleni asszóját.

A másik páston zajlott közben a címvédő dél-koreaiak és a franciák összecsapása, a nagyon aktív hazai szurkolók biztatása miatt pedig megint nehéz volt követni az asszóvezető jelzéseit, utasításait. Rabb ebből fakadóan kapott is sárga lapot. Szilágyi az asszója közben még közelebb zárkózott, de aztán több akciója is rövid volt. Végül 6-5-re hozta a párharcot, ezzel eggyel csökkentette a hátrányt. Szatmári a hatodik asszóban kikapott Pakdamantól, így a harmadik kör 25-30-ról indult.

Rabb továbbra is remekül vívott, legtöbbször megelőzte Araszbarant, akit 33-33-nál utolért. A következő két tust viszont az iráni adta. Szatmári következett Rahbarival akkor, amikor valamelyest könnyebbé vált a helyzet, mert a franciák kikaptak a dél-koreaiaktól, így csendesebbé vált a közönség, nyugodtabb körülmények között lehetett vívni, és már a magyar szurkolókat lehetett hallani. Magára talált Szatmári, amit jól szemléltetett, hogy a 38. tust látványos parád-riposzttal adta. Döntetlennél, 39-39-nél az iráni gyújtott lámpát, de kiderült, hogy nem volt rajta a ruháján a csipesz, azaz Szatmári hiába talált, vagy talált volna, nem jelezhetett a gép. Végül nem adták meg a találatot, de a következőt így is az iráni vívó adta.

A szűk, 6-5-ös győzelem után Szilágyi 39-40-nél ment fel a pástra Pakdamannal szemben. Gyorsan fordított, 42-40-nél videót kért vélt védése igazolására, de az iráninak ítélték a pontot, majd a következőt is ő adta. Egylámpás találat következett a magyar vívótól, sőt 44-42-re is vezetett. Eggyel közelebb jött Pakdaman, a következő akciónál viszont a bíró videózás után Szilágyi támadását megadta, ezzel alakult ki a végeredmény.    

Rabb Krisztián plusz hetes találati aránnyal zárt, Szilágyi pedig 6-3-mal hozta a fontos asszót a végén.

A döntőben a címvédő dél-koreaiakkal vívnak majd 20.30-tól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk