Budapesten rendezik a belarusz válogatott Eb-selejtezőit

  • narancs.hu
  • 2023. május 13.

Sport

Az MLSZ szerint nem az első eset, amikor más szövetségekenek segítünk. 

Reagált a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a Népszava kérdéseire, amelyekkel azután fordultak a szervezethez, hogy kiderült, a belarusz labdarúgó-válogatott a két soron következő Európa-bajnoki selejtező-mérkőzését az újpesti Szusza Ferenc Stadionban játszhatja.

Az UEFA döntése szerint a belaruszok a hazai mérkőzéseit köteles semleges helyszínen, zárt kapuk mögött megvívni, minekutána június 16-án Izraelt, három nappal később pedig Koszovót fogadja Budapesten.

Belaruszt az EU és a NATO egyaránt nem kívánatos országok közé sorol, mivel támogatja az orosz fegyveres agressziót Ukrajna ellen. Ezért nemzetközi szankciókkal sújtották, sportolóit pedig az oroszokhoz hasonlóan (nagyon kevés kivételtől eltekintve) kitiltották a világeseményekről.

 
A francia N'Golo Kante (j) és a fehérorosz Nyikolaj Szignyevics a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének A csoportjában játszott Franciaország – Fehéroroszország mérkőzésen a fehéroroszországi Boriszovban 2016. szeptember 6-án.
Fotó: MTI/EPA/Teccjana Zenkovics
 

„Tájékoztatjuk lapjukat, hogy a fehérorosz szövetség megkereste az MLSZ-t a soron következő Eb-mérkőzéseik helyszínével kapcsolatban. A magyar szövetség több megfelelő kategóriájú stadiont ajánlott a fehérorosz szövetség figyelmébe, amelyek közül ők az újpesti Szusza Ferenc stadiont választották. A két szövetség megállapodását az UEFA is jóváhagyta. Nem az első eset, hogy a magyar szövetség klubok, vagy szövetségek segítségére siet, így volt ez a Covid időszakban is. A mérkőzés lebonyolításához CAT 3-4 besorolású stadionra van szükség. Mivel a Szusza Ferenc stadion a CAT 3 kategóriába tartozik, megfelel a nemzetközi előírásoknak, ezért lehetett az újpesti stadion a mérkőzés helyszíne. A mérkőzés megrendezésével, lebonyolításával kapcsolatos valamennyi költséget a fehérorosz szövetség fizeti”

– reagálta az MLSZ a Népszavának. 

A lap emlékeztet, Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az utóbbi hónapokban kétszer is találkozott fehérorosz diplomatákkal, holott az EU tagállamai nem ismerik el Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök legitimitását, és ezt a nyilatkozatot a magyar képviselők is aláírták Brüsszelben. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk