Csalók húzták le 50 millióra a Magyar Vízilabda Szövetséget

  • narancs.hu
  • 2022. október 26.

Sport

Az esetnek köze lehetett Vári Attila elnök váratlan távozásához is.  

Több tízmillió forint tűnt el a nyáron a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) – írja a 444.hu, amelynek a rendőrség megerősítette, hogy a XIII. kerületi kapitányság a vízilabda szövetség feljelentése alapján csalás megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz.

A pénzk az augusztus-szeptemberi spliti Európa-bajnoksághoz kapcsolódnak, a szervezőbizottság ugyanis jelezte, hogy nem kapta meg a MVLSZ-től a szállásköltség 70 százalékát, kétszer mintegy 60 ezer eurót (akkori árfolyamon összesen kb. 50 millió forintot), ezért azt újra el kellett utalni. A Telex korábban arról írt, hogy a pénz a horvát szövetség által megadott helyett egy hongkongi bankszámlán kötött ki.

A 444.hu most azt írja, hogy a történet lényege az, hogy ismeretlen tettesek bejutottak a MVLSZ emailes levelezésébe, és az ügymenetet meg a kommunikációs mintázatot kiismerve egy jól időzített, autentikusnak tűnő utasítással eltérítettek egy pénzátutalást. 

Az elkövetők magukat az EB horvátországi szervezőbizottsága képviselőjének kiadva nem sokkal a bajnokság előtt emailben közölték a magyarokkal, hogy a szervezet bankszámlaszáma megváltozott, és a már kifizetett 30 százalékos előlegen felüli 120 ezer euró körüli összeget az MVLSZ-nek az új számlára kell utalnia. 

A szövetség vezetésének nem volt gyanús az eset, nem hívták fel a szervezőket, és a megadott számlaszámot sem ellenőrizték, ahogy azt sem, hogy kaptak-e visszaigazolást az utalás beérkezéséről a horvát szervezőktől. A pénz a csalók által megadott (egyes információk szerint hongkongi, mások szerint malajziai) számlán landolt, majd nyoma veszett. Amikor a női pólósok versenyéig már csak napok voltak hátra, a horvátok jelezték, hogy gond van a szállásköltséggel: ekkor derült ki, hogy mi történt.

A szövetség állítólag belső vizsgálatot indított, bár ennek semmi jele nincs a honlapján, az esetről semmi nem derült ki, október 14-én ezért meglehetősen váratlan volt az is, hogy lemondott a szövetség vezetője, Vári Attila, akinek a távozása összefüghet az esettel. 

A 444.hu megjegyzi, az eltűnt pénz valószínűleg már nem lesz meg, a kérdés ilyenkor inkább az, hogy a szövetségből benne volt-e valaki a csalásban, vagy csak minden érintett roppant naiv volt. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk