Elhunyt Pelé

  • narancs.hu
  • 2022. december 29.

Sport

A legendás brazil labdarúgó 82 éves volt.

Elhunyt Edson Arantes do Nascimento, ismertebb nevén Pelé, a 20. század egyik legnagyobb futballistája, aki három világbajnoki címet nyert pályafutása során.

„Amik lettünk, neked köszönhetjük” - írta lánya, Kely Nascimento az Instagramon. „Végtelenül szeretünk, nyugodj békében.” A futballista halálát ügynöke is megerősítette: „Elment a király.” 

Pelé két évtizedet töltött a csúcson a Santos és a brazil nemzeti válogatott játékosaként, kecses játékát, az „O Jogo Bonito”-t a mai napig a legszebbek között emlegetik. Számos cselét és trükkjét Ronaldinho és más, az újabb generáció csatárai is alkalmazták.

Hivatalos mérkőzésein legalább 650 gólt szerzett, de ez a szám jóval ezer fölé megy az öregfiúként és kisebb versenyeken szerzett góljaival. Tizenhét évesen, 1958-ban mutatkozott be a svéd világtornán, a döntőben a házigazdák ellen 5-2-es győzelmet arattak, amelyből kettőt Pelé szerzett. Pályafutásának kiemelkedő éve volt 1970 is, amikor a mexikói végén 4-1-re legyőzték Olaszországot. Legendás volt 10-es számú meze, valamint a gólörömnél a feje fölé emelt ökölmozdulata is.

Válogatott játékosként 92 alkalommal lépett pályára és 77-szer volt eredményes, ami a mai napig rekord hazájában. Három évtizeden át focizott a Santos csapatában. Sokszor le akarták igazolni nagyobb klubok, de a brazil kormány mindig közbelépett, nemzeti kincsnek nevezve őt.

Sportkarrierjének leszállóágában, 1975-től a New York Cosmos csapatát erősítette, és nagyban hozzájárult a sportág észak-amerikai népszerűségéhez. 1977-ben, 77 ezer néző előtt vonult vissza New Jerseyben. A Santos és Cosmos meccsén Pelé mindkét csapatban játszott egy félidőt. Egy olyan sportoló búcsúztatta, aki szintén hatalmas hírnévre tett szert feketeként: Muhammad Ali.

Olyan híres és kedvelt volt, hogy 1967-ben a nigériai polgárháborúban tűzszünetet hirdettek, hogy megnézhessék egy meccsét az országban. 1997-ben II. Erzsébet lovaggá avatta, amikor pedig Washingtonba látogatott, Ronald Reagan elsőként nyújtott neki kezet: „Önnek nem kell bemutatkoznia, mindenki tudja, kicsoda Pelé.”

Pelé volt Brazília első feketebőrű nemzeti hőse, és élete során számos rasszista megnyilvánulást kellett elszenvednie. Sokszor majomhangokkal gúnyolták a lelátóról, ami kifejezetten elkeserítette. Ennek ellenére később rövid időre politikai pályára lépett, sportügyi miniszter volt, valamint UNESCO-nagykövet és üzletember is. Filmekben és szappanoperákban szerepelt, de még zenei albuma is megjelent népszerű brazil dalokból.

Két feleségétől öt gyereke született, további kettő házasságon kívül. Pelé rákbeteg volt, élete utolsó heteiben már csak palliatív kezelést kapott. São Paulóban hunyt el egy kórházban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk