Fair play-díjat kapott a vetélytársát vigasztaló futó

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. december 10.

Sport

A budapesti vb-n részt vett etióp Letesenbet Gidey 10 ezer méteren elnyerte az ezüstérmet és a közönség szimpátiáját.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) fair play-díját vehette át az augusztusi budapesti világbajnokságon tanúsított cselekedetéért az etióp Letesenbet Gidey, a női 10 ezer méter ezüstérmese.

Gidey honfitársa, Gudaf Tsegay mögött végzett másodikként a magyar fővárosban rendezett vb-n, de amint célba ért, visszament megvigasztalni a hollandok kétszeres olimpiai bajnokát, Sifan Hassant, aki közvetlenül a célvonal előtt, vezető helyről bukott, miközben maga is az aranyéremért harcolt.

„Amikor Sifan elesett, megszakadt a szívem. Ismerem a kudarc érzését. Amikor az emberek boldogok, én is boldog vagyok. Szomorú vagyok, amikor szomorúak. Örülök, hogy kiérdemeltem a 2023-as fair play-díjat” – mondta Gidey.

Az elismerés odaítéléséről a szurkolók, a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) és a WA zsűrije szavazott több jelölésből.

Kamuti Jenő, a CIFP elnöke kiemelte, hogy szerinte minden jelölt érdemes lenne arra, hogy megkapja a díjat, mert mindegyikük esetében a sportszerűség élvez elsőbbséget, nem pedig a győzelem, de most csak egy nyertes lehetett.

Így történt:

A címlapképen a második helyezett etióp Letesenbet Gidey (j) és a holland Sifan Hassan a női 10000 méteres síkfutás döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 19-én. Fotó: MTI/Derencsényi István

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk