Felmentették Péni Istvánt, a sportlövő ott lehet az olimpián

  • MTI
  • 2021. május 21.

Sport

A Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) felmentette Péni István válogatott sportlövőt, akinek a márciusi doppingtesztje pozitív lett.

A hazai szövetség (MSSZ) pénteki tájékoztatása szerint az ISSF „az orvosi és antidopping bizottságának minden részletre kiterjedő vizsgálata, illetve az annak során tett megállapítások alapján" hozta meg a döntését. Ennek következményeként Péni a nemzetközi szövetség versenyein „teljes jogosultsággal állhat rajthoz”, azaz indulhat az olimpián. Az illetékes testület megállapította többek között, hogy Péni István a szóban forgó doppingügyben vétlen, vele szemben szabotázs történt.

Az MSSZ közleménye kitért arra, hogy James Lally, az ISSF orvosi és antidopping bizottságának elnöke az eljárás során a fentieken túl arra jutott, hogy Sidi Péter „egyértelműen, láthatóan, szabálytalanul lépett be és illegálisan tartózkodott 45 percig Péni István szállodai szobájában”. Ráadásul nem tudott válaszolni az MSSZ elnökének azon kérdéseire, hogy kinek a megbízásából lépett be Péni szobájába, kitől kapott kulcsot a szobához és mit csinált a szobában. Az ISSF azt kijelentette, hogy „a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták az oda egyáltalán nem illő Furosemid jelenlétét a bevizsgált, Péni István által használt D-vitamin kapszulákban”. A bontatlan dobozokkal végzett laboratórium vizsgálatok pedig igazolták, hogy az említett D-vitamin normális esetben Furasemidet nem tartalmaz. A szombaton kezdődő olimpiai kvalifikációs kontinenstornán a már kvótás Péni az olimpia műsorán szereplő három puskás számban, azaz légpuskában és kisöbű szabadpuska összetettben egyéniben, illetve légpuska vegyescsapatban szerepel.

Az MSSZ vasárnap jelentette be, hogy Péni szolgáltatta a márciusi pozitív tesztet, előzőleg, múlt szerdán pedig azt közölte, hogy felfüggesztette Sidi Péter versenyengedélyét, mert a gyanú szerint behatolt Péni szobájába az indiai világkupaversenyen. Sidi a héten közleményben utasította vissza a vádakat. Kettejük történetével részletesen foglalkozott a Narancs.hu a minap. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk