Hol nézzük a vébét? Tuti tippjeink

Sport

Kulcskérdés a következő napokra-hetekre. Mi a közismert sportbárok helyett a kevésbé nyilvánvaló, de nem kevésbé pompás helyeket gyűjtöttük egybe szubjektív ajánlónkban.

Kőleves kert

Nincs is jobb, mint vidáman söröző hipszterek és az utca legjobb flódnijai társaságában, árnyat adó fák lombjai alatt követni a világ legértelmetlenebb (férfiak tömegei labdát kergetnek) labdajátékát. A Kőleves kertbe kihelyezett vetítő az Eb-n már bizonyított, s aligha vall szégyent a vb-n (VII. kerület, Dob utca 26.).

Briós

false

A Pozsonyi út reggelire-vacsorára, randira és tét nélküli kávézásra egyaránt alkalmas, trendérzékeny helye (a két napig tartó pesti cronutláz is innen indult!) vb-nézésre is igencsak alkalmas a műintézmény kicsiny, ám mégis tágas teraszának köszönhetően.

Sziget ez a Pozsonyi út sok más szigete között, szóval semmi extra, és épp ez a jó benne, meg az, hogy a futballnézés tulajdonképpen csak ürügy – természetesen a Pozsonyin hömpölygő emberáradat szemrevételezése, tehát a társasági élet az elsődleges meg másodlagos, sőt harmadlagos (na, most már elég) célja az itteni létezésnek (XIII. kerület, Pozsonyi út 16.).

- kg -

Aranyhíd

false

A BAH-csomópontnál lévő Aranyhidat azoknak ajánljuk, akik nem akarnak a városi tömegdzsemborikban nyomorogni – persze annak is megvan a hangulata – a vébé ideje alatt. Ez a hely azoknak lesz ideális megoldás, akik kényelmesen ücsörögve, közelről, a cimborákkal csevegve akarják követni a képernyőn történteket. Az Aranyhíd valójában egy tök jó és kulturált söröző, ahol eddig még nem csalódtunk a pincérekben sem. Terasz – itt két nagy képernyős tévé várja a szurkolókat –, illetve belső rész áll rendelkezésre, a Staropramenből világos és barna is van, ehhez remekül csúszik a hely ropogós és forró „bucija”, amibe ízlésünk szerint rendelhetünk tölteléket. (Van vega megoldás, ezenkívül tisztes konyha is várja a vendégeket.) Az árak az abszolút megfizethető kategóriába tartoznak, és külön szeretjük a helyben, hogy itt nem finomkodnak: a meccsekre jó kis hangerőt csavarnak fel. Csak egyvalamit kell szem előtt tartania annak, aki meccsnézésre az Aranyhídba indul: az asztalfoglalás náluk erősen ajánlott (XI., Hegyalja út 64.).

Kobuci kert

Akárcsak a Kobuci kertben, bár itt az ember aligha csúszhat le az óriás képernyőről, ha már elvergődött a pultig. A hely valójában már-már azt kínálja, mint a Szabadság téri tömegrendezvény és egy csendes kocsma kevercse: közösségi élmény, de még befogadható méretekben. Aki ismeri, annak nem kell bemutatni az Óbuda központjában lévő, régi épületektől és fákkal körülvett udvar különös varázsát, aki pedig még nem járt itt, annak javasoljuk, hogy egyszer azért látogasson el ide, ha jó idő van – nem fogja elfelejteni. A Kobuci nevű kenyérlángos továbbra is hódít (vacsora megfizethető áron), sörből pedig Sopronit, Gössert és Edelweisst kínálnak még korrekt áron. A koncertekre azért érdemes figyelni, nehogy keresztbe lőjenek a meccsnek (III., Óbuda, Fő tér 1.).

- ngm -

Csak a szabadban szabad meccset nézni! Ha nem víz mellett, nyaraló teraszán, akkor marad a pesti prolinak, K(ocsma) Dezsőnek a Liget. Itt nőtt föl (a fia, inkább).

false

A Vagon (hivatalosan „Café Waggon” – jaj!). Nem tévesztendő össze a Vérmezőn veszteglővel – az I. osztályú pullmankocsi, étterem, budai polgároknak. Ez itt lepukkadt, a vécén tolóajtó, alig férsz be – jobb, ha a fák közt intézed. Ha fiú vagy. Ide tolta ki fiúgyermekét K. Dezső, ült le Népsporttal unicumsör mellé. Mire kiolvasta, elaludt, felébredt a gyerek. Megvolt a séta. A családi legendárium szerint egyszer, megmagyarázhatatlan okból, nem kért unicumot – a gyerek felült az NDK-s mélykocsiban, és az unicum? Ezek voltak első szavai. A Vagonban azóta is kismamák, -papák, biciklisek és kutyások e fák és muskátlis kőládák övezte kerti restiben – és mostantól drukkerek. Bent tévé (de ki az a hülye, aki beül?), kint kivetítő. Közben (csapolt – ki iszik mást?) sörök (0,5): Staropramen 560, Hoegardaaen 850, Borsodi 395; a szünetben sörkorcsolyák (ki tud enni egy Belgium–Algérián?!); bécsi hosszú virsli (1 pár) 695, Puszta debreceni (1 pár) 695, és a hely védjegye, csirkemájas zsírosdeszka 295. (Hova tűnt a lila hagymás zsíros kenyér? Vissza-vissza!) Nyitva éjfélig, a 18 és 21 órai meccset meg lehet nézni. Az kábé – mennyi sör? Aztán sietni kell, hogy elérjük az éjféli meccset. Biztos vannak éjfél után is nyitva tartó kocsmák, de K(ocsma) Dezső nem mai, nem egy pörgős gyerek, ennyi (korsó) elég. Otthon a Chile–Ausztráliába belealszik (XIV., Városligeti körút 11.).

Másnap Jaromír-sörkert. Off-Liget, Ajtósi–Stefánia-sarok (XIV.), bejárat a Zichyről. K. Dezső reméli, nem találtok oda, mert akkor le tud ülni, barátaival. A trendy-dandy Kertem tömve, pedig itt jobb (de mennyivel!) és olcsóbb a sör, változatosabb a kajakínálat. Sörök (természetesen félliteres korsónyi – ki iszik mást?, 4 decist, na igen, ha azt adnak, de ez egy jó hely): Krakonos 11 390, Bohemia regent 450, vendégcsap (cserélődő sörökkel) 500, Kozel világos licenc 350. A rövidek, röviden, csak K. Dezső kedvencei: Kecskeméti ágyas vegyes 500, Kóser 500, Unicum 500, Borovicska 600 (na igen, ez nem óccsó, ráadásul mind négycentes). Két meccs között sörételek, ízelítő (K. Dezső még nem evett itt, de már nevükre összefut a szájban a sör): morvai sörgulyás tócsnival 1190, prágai grillkolbász párolt káposztával, tört burgonyával 1190, morvai veréb (! – hamm, bekaplak!) 1190. Aki nem vacsorázik, viszont éhes, sörkorcsolyák: Jaromír (baconnal sült pácolt lapocka sörmártással) 650, Hurvinyek (füstölt tarjás, fűszeres, sajtos toast) 400, cseh kolbászkák mustárral, barna kenyérrel 650, és a truváj: vegyestál (minden korcsolyából fél adag) 1200. A sörmártást (barna kenyér világos sörbe mártogatva, csak ez lehet) megkóstolom, nyel egyet K. Dezső. Lesz tévé, 119 cm-es. Mondja a tulaj, akit K. Dezső még a Csengery utcai Jaromír-pincéből ismer. De tízkor be kell menni az épületbe, ott lehet folytatni. Vizsgaidőszak van, a fiatalok alszanak. Ilyenkor? A vébé alatt? Vizsgaidőszakban? Mi ilyenkor éjszakáztunk a legtöbbet, és nem a tanulóban. Hogy’ örültünk volna, hogy helyben van a kocsma, és nem kell elgyalogolni a Réti Sasba és/vagy Víg Hajósba! (A Jaromír egy kollégium udvarán üzemel.) Azok más idők voltak, mosolyog a tulaj. Ő csak tudja – pólóján Jaromír 68, a kocsma (bocs, cseh söröző) teljes neve, utalva a cseh(szlovák) történelmi dátumra és Jaromír Jágr, a hely névadója, a kétszeres Stanley-kupa-győztes, olimpiai és világbajnok jégkorongozó mezszámára. De mostantól focizni fogunk, egy hónapon át, rögtön naponta háromszor.

A Vagonból, a Jaromírból K. Dezső gyalog hamar hazaér. Az éjféli meccset most persze végignézi (Anglia–Olaszország!), de a hajnali hármas Elefántcsontpart–Japán idején bűnbánatosan bár, de édesdeden alszik.

Keserű sör csordul ki K. Dezső szája végén.

Sajó László

Figyelmébe ajánljuk