Interjú

"Miért is fújnánk le?"

Bolyán András, a Friss Gondolat Egyesület (FRIGO) elnöke és Szekeres Dóra projektkoordinátor a Eurogames 2012-ről

Sport

Tarlós István nem támogatja, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elfogadhatatlannak tartja, a Jobbik szerint meg kell akadályozni, mert "felháborító, hogy a 2012-es londoni olimpia mellett Budapestnek a melegolimpia jut". A Eurogamesről van szó, amit 2012. június 27. és július 1. között rendeznek a fővárosban. Az esemény hazai szervezőivel beszélgettünk.

 


Fotó: Sióréti Gábor

 

Magyar Narancs: Mit kell tudni a Eurogamesről?

Szekeres Dóra: Ezt a nemzetközi sporteseményt az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség (EGLSFEuropean Gay and Lesbian Sport Federation) kezdeményezésére 1992 óta rendezik meg Európa különböző nagyvárosaiban. A budapesti már a tizennegyedik alkalom, és attól különleges, hogy első alkalommal lesz a játékoknak kelet-közép-európai helyszíne.

MN: Mennyiben hasonlít az olimpiára?

SZD: Noha a sajtó előszeretettel használja a szerintünk elfogadhatatlan "melegolimpia" kifejezést, a Eurogames legfeljebb abban hasonlít az olimpiai játékokra, hogy ezen is sportolók vesznek részt, sőt valóban amatőr sportolók. Itt azonban nem nemzetek versengenek egymással, nincs kvóta, bárki indulhat, aki jelentkezik - akár egyéniben, akár csapatban. Viszont a Eurogames jelentőségét jól mutatja, hogy partnerségi kapcsolatban állunk a londoni olimpia szervezőbizottságával, amely levélben is kifejezte, hogy támogatja rendezvényünket. A versenyzők tizennyolc sportágban mérik össze erejüket, de nemcsak a hagyományos versenyekre kell gondolni, hanem olyan szokatlan játékokra is, mint például a pétanque vagy a bridzs. Újdonság lesz az ún. roller derby, ahol a görkorcsolyázásé a főszerep.

MN: Egy nagyszabású sportfesztiválról van szó, ahol valóban csak a részvétel a fontos?

SZD: Nemcsak sport-, de kulturális fesztivál is, hiszen a versenyek mellett konferenciák, workshopok, kiállítások is lesznek. Eddig több mint harminc országból jelentkeztek a Eurogamesre - versenyzők, kísérők egyaránt, úgyhogy egészen biztosak vagyunk benne, hogy az egyik legszínesebb fővárosi rendezvény gazdái lehetünk a nyáron. Meggyőződésünk, hogy ez Budapestnek is jó, mivel előzetes számításaink szerint jelentős idegenforgalmi bevételt generál.

MN: Hogyan esett Budapestre a választás?

Bolyán András: Az olimpiákkal ellentétben a Eurogamesre nem városok, hanem helyi egyesületek pályáznak. A FRIGO 2008-ban adta be pályázatát, és 2009 márciusában döntött úgy az EGLSF, hogy Budapest legyen a 2012-es játékok helyszíne. Azért jelentkeztünk, hogy megmutassuk: az előítélek ellenére a kelet-európai régióban is lehet színvonalas és emlékezetes Eurogamest rendezni. Úgy gondoltuk, hogy Budapest e tekintetben alkalmas lehet a "fáklyavivő" szerepére, s bebizonyosodhat, hogy a főváros nyugati mércével is toleráns, elfogadó közeg. Persze akkor még a főváros vezetése is mellénk állt, Demszky Gábor támogatta a kezdeményezést - ő valószínűleg belátta, hogy egy ilyen nemzetközi program hasznot hoz a városnak.

MN: Azonban úgy tűnik, Tarlós István nem látta be.

BA: Tarlós úr a magánvéleményét mondta el, amit mi tiszteletben tartunk. Legalábbis addig, amíg azt nem állítja, hogy ez egy kirekesztő rendezvény lenne. Nem az, bárki jelentkezhet rá, bárki indulhat, nemcsak az LMBT-közösség tagjai. Egyébként sem a főpolgármester úrtól, sem más hivataltól nem kaptunk olyan írásos jelzést, hogy bárki meg akarja akadályozni vagy be kívánja tiltani a budapesti Eurogamest.

MN: Tarlós úrral találkoztak már?

BA: Meg fogjuk keresni a főpolgármester urat. Személyesen is felhívnánk a figyelmét, hogy a Eurogames épphogy nem kirekesztő. A tévhitekkel ellentétben ugyanis szó sincs a homoszexualitás népszerűsítéséről. Célunk az, hogy a sport összefogó erején keresztül küzdjünk a megkülönböztetés és kirekesztés ellen. Szerintünk már ezért is érdemes lenne egy ilyen esemény mellé állni, pláne úgy, hogy a Eurogames kimutatható hasznot is hozhat.

MN: Mi lenne az?

BA: Túl azon, hogy egy ilyen esemény sikeres lebonyolítása Budapest és egyúttal Magyarország nemzetközi megítélésén javítana, az anyagi szempontokat is érdemes figyelembe venni. A barcelonai Eurogames például 36 ezer embert vonzott, ez pedig a turisztikai szakemberek szerint is kiemelkedő szám. De talán az sem véletlen, hogy a 2013-as játékok házigazdája, Antwerpen városa eurómilliókat biztosít a rendezőknek.

MN: Önök viszont semmit nem kapnak. Honnan van erre pénz?

BA: Magánadományokból és szponzoroktól, valamint - ahogy általában amatőr versenyeken lenni szokott - a résztvevők regisztrációs díjat fizetnek.

MN: Kik a szponzorok?

BA: A Malévval már megállapodtunk, mellette olyan turisztikai cégek, éttermek, szállodák biztosítottak támogatásukról, amelyeknek szintén érdekük a sikeres lebonyolítás, ugyanis a Eurogames közönségét célcsoportnak tekintik.

MN: Annak ellenére is, hogy nálunk az előítéletesség, a homofóbia annyira átszövi a mindennapokat, hogy akár a döntéshozók vagy akár a turisztikai szakemberek is "zsigerből" utasítanak el egy ilyen ötletet - még ha garantáltan jó üzletről van is szó?

BA: Szerencsére a turisztikai szakmai szinten nem látunk olyan problémákat, mint a politikai szinten.

MN: Hol lesznek a versenyek?

SZD: Több helyszínen, ám ezeket most nem kívánjuk nyilvánosságra hozni.

MN: ?

BA: Nem szeretnénk lehetőséget adni különböző támadásoknak. Budapest sok pontján lesznek események, több területet béreltünk, de biztonsági okokból jelenleg ez még nem publikus.

MN: De megvannak ezek a helyek?

BA: Természetesen. Azonban nem akarjuk, hogy valaki kitalálja, hogy ezeket a helyeket mondvacsinált okokból mégsem vehetjük igénybe. Vagyis nem akarjuk, hogy például a lefoglalt létesítmények tulajdonosait megfenyegessék, vagy politikai nyomás nehezedjen rájuk.

MN: Naivitásra vallana, ha azt mondanák, nem számítottak támadásokra.

SZD: Nem lepődtünk meg. Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen körülmények között és milyen környezetben dolgozunk. De igyekszünk mindenre előre felkészülni. Folyamatosan végzünk kockázatelemzéseket, napi rendszerességgel figyeljük nemcsak a médiát, de a blogokat, internetes fórumokat is.

MN: Hogyan lehet a résztvevők biztonságát garantálni?

BA: Miként a magyar rendőrségi szakértők és külföldi tanácsadóink is elmondták, abszolút biztonság nincs. Például 2009-ben Koppenhágában megkéseltek egy sportolót. Mindent megpróbálunk elkövetni annak érdekében, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő. Együttműködünk minden magyar hatósággal, de lesz saját biztonsági csapatunk, és külföldi megfigyelőket is hívunk. Épp azért, hogy ne lehessen azt mondani, hogy a szervezők nem készültek fel.

MN: Kik lesznek a nézők? Lesznek egyáltalán?

BA: Igen, de jegyet nem árulunk, nekik is regisztrálniuk kell.

MN: Amikor megpályázták a Eurogamest, Budapest vonzó turistacélpont volt. Most azonban, hogy a nyugati sajtóban kizárólag negatív hangvételű cikkek jelennek meg az országról, sokan azt hihetik, hogy nálunk már a szükségállapotot is bevezették. Nem tartanak attól, hogy a résztvevők egyszerűen nem mernek idejönni?

SZD: Minden országban vannak tanácsadóink, akik folyamatosan tájékoztatják az ottani potenciális résztvevőket, hogy valójában mi történik Magyarországon. Ők nagyon jól tudják, hogy - legalábbis egy turista számára - nem annyira rossz a helyzet, mint amennyire a kinti sajtó lefesti.

BA: Az ún. Eurogames nagyköveti programunk azt jelenti, hogy a legtöbb európai nagyvárosban van egy képviselőnk, aki folyamatos kapcsolatban áll velünk és az érdeklődőkkel is. Tulajdonképpen általuk próbálunk eljutni egy csomó emberhez. Azt hiszem, a nyugat-európai emberek nagyon jól tudják, hogy amit a tévében látnak, az vegytiszta politika, a Eurogames viszont egy civil sportesemény, aminek semmi köze helyi belpolitikához. Szerintem amíg Magyarországon egy nemzetközi, civil rendezvényen nem robban ki világméretű botrány, addig nincs mitől tartanunk. Gondoljon bele, mekkora blamázs lenne Budapest számára, ha rajtunk kívül álló okok miatt le kellene fújni az egészet.

MN: Pedig sokan ezt szeretnék. Az IKSZ közleményében ezt olvashatjuk: "A KDNP ifjúsági szervezete megdöbbenve értesült a hírről, mely szerint nemzetközi homoszexuális szervezetek Budapesten kívánnak olimpiát rendezni. 2012-ben, amikor a kormányzat a pazarló kiadások visszafogását tűzte ki célul, és amikor az emberek többsége spórolásra kényszerül, nincs szükség a közpénzt felemésztő, értelmetlen rendezvényekre." Emlékeztetnek arra, hogy a Pride rendőrségi biztosítása 100 millió forintba került.

BA: Ezzel az erővel a Fradi-meccseket is be kellene tiltani. A rendőrségnek az a feladata, hogy megteremtse a közbiztonságot az utcákon. Hogy ezt milyen eszközökkel és milyen költségvetésből végzi, az nem tartozik ránk. A mi dolgunk az, hogy a rendezvény biztonságát garantáljuk. És ezt saját erőből garantálni is tudjuk.

MN: Kaptak-e közvetlen fenyegetést?

SZD: Kaptunk, de ez sajnos várható volt, úgyhogy sem meglepetést, sem félelmet nem okozott. Természetesen ettől még foglalkozunk vele, csak megpróbálunk mindent a helyén kezelni.

MN: Biztosra vehetjük-e, hogy megrendezik a játékokat? Történhet-e olyasmi, aminek következtében mégis elállnának a rendezéstől?

SZD: Lehet, hogy át kell gondolnunk néhány dolgot, de nem fogjuk lefújni a Eurogamest, hanem ki fogjuk találni, mit és hogyan csináljunk másképp. Miért is fújnánk le? Végeredményben egy sporteseményről van szó, amit senkinek nincs joga betiltani vagy politikai nyomásgyakorlással megakadályozni, ellehetetleníteni.


Figyelmébe ajánljuk