Magyar–szlovén a kézi Eb-n

Mindenki szurkoljon!

Sport

Az is jó nekünk, hogy régen volt ennyire sűrű a mezőny, rengeteg a döntetlen és az egy-két gólos különbségű győzelem, bárki bárkit megverhet, ilyenkor a koncentrált védekezés és a pszichikai felkészítés nagyon sokat számíthat.

Roló, Timu, Krivó, Gabesz, Barnus – a magyar kézilabda-válogatott tagjainak három nap kellett, hogy országos ismertséget, az újságíróktól, bloggerektől és kommentelőktől pedig hülye beceneveket kapjanak. Ehhez elég volt a szerbiai Európa-bajnokság halálnak nevezett újvidéki csoportjában veretlennek maradni, az oroszok és a spanyolok ellen döntetlenezve, végül pedig legyőzve a minden létező címet birtokló, az elmúlt négy-öt évben megközelíthetetlen francia válogatottat.
A nem várt jó szereplés után a magyar közvélemény természetesen már minimum elődöntőt vizionál, ami annak ellenére sem elérhetetlen, hogy a középszakasz első meccsét elvesztettük az amúgy olimpiai ezüst- és Európa-bajnoksági bronzérmes, nálunk előzőleg mindenképp többre taksált izlandiaktól.

A vesztes meccs: Laluska (fönt) küzd a labdáért az izlandiak ellen.


A vesztes meccs: Laluska (fönt) küzd a labdáért az izlandiak ellen.

Fotó: MTI

Sőt, továbbra is csak rajtunk múlik, meddig jutunk: két győzelemmel mindenképp az elődöntőben vagyunk. De nem csak úgy lehetséges ez, a keresztbe verésekkel ugyanis nagyon izgalmas a szituáció: még mindegyik csapat továbbjuthat. Az eddig magyar nemzeti sportnak számító számolgatást most alighanem mindegyik csapat szurkolói űzik. Lássuk csak: még a két vereségükkel nulla pontot magukkal hozó franciák is továbbjuthatnak, ha ma megverik a horvátokat, a spanyolok Izlandot, mi kikapunk a szlovénoktól, holnap pedig megverik Izlandot, a spanyolok a szlovénokat; ez esetben a magyar–horvát bármi lehet, a franciák továbbjutnak velünk szemben több ponttal, a horvátok ellen pedig legrosszabb esetben is egymás elleni eredménnyel. És ez még csak a legnagyobb hendikeppel induló franciák optimista (amúgy teljesen reális és nem elképzelhetetlen) forgatókönyve; az összes többi csapat nagyobb reménnyel bízhat a továbbjutásban.

A mi pozíciónk abból a szempontból kedvező, hogy ma és holnap is az utolsó meccset játsszuk, ma a nagyjából velünk egy szinten lévő szlovénokkal, holnap a remélhetően a franciák által ma kifárasztott Lazoviccsal, Baliccsal, Vorival, a most is Veszprémben védő Aliloviccsal felálló horvátokkal, akiket ráadásul edzőként az évekig szintén ott játszó, a magyarokat tökéletesen ismerő Goluzsa irányít. Az is jó nekünk, hogy régen volt ennyire sűrű a mezőny, rengeteg a döntetlen és az egy-két gólos különbségű győzelem, bárki bárkit megverhet, ilyenkor a koncentrált védekezés és a pszichikai felkészítés nagyon sokat számíthat. Márpedig a szakértők szerint Mocsai Lajos, a magyar kapitány épp ebben erős, meccselni kevésbé tud: a sydneyi női olimpiai döntő óta és az azóta eltelt 11 és fél év tapasztalatai alapján ezt a véleményt osztjuk magunk is. Az oroszok elleni utolsó 13 másodperc és időkérés ezt látszott igazolni; szerencsére ennek utólag nincs jelentősége, a következő két meccs pedig épp hogy rácáfolt erre, a spanyolok ellen kétgólos hátrányból egyenlítettünk, a franciák ellen pedig mindenki nagyszerűen játszott (Fazekas és Mocsai pedig, megkockáztatjuk, talán képességei felett is).

Szóval ma este 20.15-kor ki-ki meccs Szlovénia ellen, holnap remélhetőleg ugyanez Horvátország ellen: az se lenne meglepetés, ha hétvégén megkettőznék a belgrádi rendőri készültséget a szerb–magyar elődöntőre várt 7000 magyar szurkoló miatt, mint ahogy az sem, ha a 9. helyért játszanánk a macedónokkal. Mindenesetre a múlt szerdai és főleg pénteki meccs az olimpiai selejtezőkre is jó előjel, és az se baj, hogy végre van egy komoly férfi csapatsport, ahol tényezőként számolnak velünk.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?