Orbán pirotechnikát szeretne a magyar stadionokba, de az MLSZ szerint erről szó sem lehet

  • narancs.hu
  • 2018. június 18.

Sport

Ez a miniszterelnöki álom most kivételesen nem válik valóra.

Orbán Viktor még a választások előtt jelentette ki a 13 milliárdból elkészült diósgyőri stadionban, hogy hiányzik neki a pirotechnika. Erről a diósgyőri szurkolók Facebook-posztjából értesülhettünk: „Felvetettük neki, hogy a pirotechnika nagyon hiányzik a stadionokból, erre azt válaszolta, hogy neki is, mert nem igazi a hangulat nélküle. Nem érti, hogy az MLSZ miért tiltja. Én felhívtam a figyelmét rá, hogy ezt törvény szabályozza, erre volt a reakciója, hogy ha az MLSZ benyújtana egy módosítást, akkor ők megszavaznák”

Nem sokkal később már jött is a fideszes Bánki Erik, az MLSZ elnökségi tagja, aki a Digi Sporton azt mondta, egyetért Orbánnal, és a pirotechnika visszatérhet a stadionokba.

Most azonban egy az MLSZ által szervezett háttérbeszélgetésen kiderült, hogy a pirotechnika aligha fog megjelenni a stadionokban. Sem jogilag, sem biztonsági szempontból nincs arra mód, hogy a futballstadionokban pirotechnikai eszközöket használhassanak a szurkolók – derült ki az eseményen.

Az eseményen elhangzott, hogy az MLSZ nem alkalmaz szigorúbb szabályokat, mint a magyar jogszabályok. „Azokat pedig kötelesek vagyunk betartani, valamint a nemzetközi mérkőzéseken az UEFA pirotechnikát tiltó szabályait is” – szögezte le a szervezet.

false

 

Fotó: YouTube

A tájékoztatón kiderült, hogy az első három osztályban a 2015/16-os idényben még csak 156, a 2016/17-es szezonban már 656, az elmúlt kiírásban pedig 697 pirotechnikai eszközzel való visszaélést jegyeztek fel a stadionokban, ráadásul utóbbiban még nincs benne két olyan nagyobb felhasználás, ahol a hatalmas füst miatt nem lehetett megállapítani pontos számot. Szó esett arról is, hogy sokszor még a biztonságtechnikai szakemberek sincsenek tisztában minden pirotechnikai eszköz veszélyeivel.

A pirotechnikai eszközök között – teljesítménytől és típustól függően – átlagosan 3 és 15 méter közötti távolságot kellene tartani, ez kivitelezhetetlen egy tömött szektorban, ezen kívül számos olyan szempontot kell figyelembe venni, amely eszükbe sem jut a drukkereknek - jelezték. Ilyen például a széljárás, a stadion szerkezeti elemeinek veszélyeztetése, a veszélyes anyagokat tartalmazó füst, vagy például az egyes molinók és drapériák esetleges gyulladása. A szövetség hangsúlyozta: az MLSZ-nek a magyar jogszabályokon kívül, mivel tagja az UEFA-nak, a szervezet előírásait is be kell tartatnia.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk