Sidi Péter jövetelének örülnek a román sportlövők

  • narancs.hu
  • 2021. november 18.

Sport

Ezután dől el, versenyezhet-e román színekben a Magyarországon két évre eltiltott versenyző.

Sidi Péter Európa- és világbajnok sportlövő, akit a magyar szövetség két évre eltiltott az edzésektől és a versenyzéstől is, a román kormány határozata alapján megkapta a román állampolgárságot, a Román Sportlövő Szövetség pedig szeretné tisztázni a versenyző helyzetét, és azt, milyen formában versenyezhet tovább román színekben – írja a Magyar Nemzet. 

A lapnak a sportoló állampolgársági kérelméről nyilatkozott Románia sportminisztere, Novák Károly Eduárd. Azt mondta, a szerdai kormányülésen a kabinet tagjai egyhangúlag elfogadták a honosításról szóló tervezetet. A román sportlövészet történetében Sidi az első honosított versenyző.

Egyértelműen nyereségként könyveli el a Román Sportlövő Szövetség elnöke, Lucia Mihalache azt, hogy Sidivel erősödik a román válogatott. Mihalache tisztában van azzal, milyen eljárás zajlott Sidivel szemben, de úgy gondolja, bizalmat kell neki szavazni. Egyrészt azért áll ki mellette, mert Sidit is megilleti az ártatlanság vélelme, de azért is, mert felesége, Sidi Roxána a román válogatott tagja, és a román sportlövők egy ideje már közülük valónak tekintik. Az elnök emlékeztetett, hogy Alin Moldoveanu londoni győzelme révén erős a válogatott, vannak korosztályos világbajnokaik, Európa-bajnokaik, Sidi jelenléte azonban mindenképpen vonzó és inspiráló a mezőny többi tagja számára.

Sidi Péter versenyengedélyének felfüggesztéséhez szomorú események vezettek. 

Sidi versenyzőtársa, Péni István egy doppingvizsgálaton pozitív mintát produkált. Péni azonban panaszt tett, mondván, az indiai világkupán valaki járt a szállodai szobájában, és ennek tulajdonítja, hogy pozitív lett a tesztje. A szövetség megnézte a szálloda biztonsági kamerájának felvételét, amelyen az látszott, Sidi Péter járt Péni szobájában, és hosszú ideig ott volt. Sidi utóbb azzal védekezett, hogy versenyzőtársa azt mondta neki, majd visszajön a pályáról, és beszélgetnek, de hiába várt rá. Ezt azonban nem hitte el a szövetség. Főleg, mert Péni vitaminjait és táplálékkiegészítőit megvizsgálva a Testnevelési Egyetem laborja arra jutott, hogy a D-vitamin furoszemidet tartalmazott, amit utólag tettek bele.

A fegyelmi bizottság első fokon egy évre, aztán két évre tiltotta el a versenyzéstől, edzéstől Sidit. Ő azért részt vett több versenyen, az Európa-bajnokságon is, mint a román válogatott edzője. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk