Kivizsgálja az úszószövetség Turi György ügyét

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. november 11.

Sport

Az edző önként felfüggesztette alelnöki tevékenységét.

 

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) Turi György korábbi edzői munkája kapcsán öttagú bizottság felállításáról döntött csütörtöki elnökségi ülésén, a szakember pedig a vizsgálat lezárultáig önként felfüggesztette tevékenységét mint a MÚSZ szakmai alelnöke, illetve az edzőbizottság elnöke.

A MÚSZ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a létrehozott testület a közeljövőben meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről. Turi György az elnökségi ülésen bejelentette, hogy mindenben együttműködik a bizottsággal. „A Magyar Úszó Szövetség hamarosan tájékoztatja a közvéleményt a bizottság összetételéről, illetve akkor is, amikor a bizottság befejezte munkáját” – áll a közleményben.

Az elmúlt hetekben Turi több korábbi tanítványa, köztük a négyszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok Cseh László, úgy nyilatkozott a magyar sajtóban, hogy a tréner „lelki terrort” alkalmazott az edzések során, és fizikailag is bántalmazta az úszókat. Amit mondott, azt megerősítette Kiss Noémi, Kozma Dominik, Szepesi Nikolett, Dara Eszter.  Legutóbb Reményi Diána nyilatkozott arról, hogy az edző a tréningeken az egész csoport előtt állította mérlegre a lányokat, és ha híztak húsz dekát, akkor azt mondta nekik, menjenek haza röfögni. Mindnyájan küszködtek étkezési zavarokkal, de ezzel szerinte nem foglalkozott a tréner.

A 24.hu pedig ma közölt nagyinterjút az edzővel, áttekintve egész pályáját, Turi György: Ez vagyok én, a lelki terrorista címmel. Az edző többek között arról beszél, hogy gyerekként kapott pofonokat, ami abban az időben teljesen elfogadott nevelési módszer volt iskolában, úszóedzésen egyaránt.

„Az vesse rám az első követ, aki abban a korban szocializálódott, a nyolcvanas évektől gyerekekkel foglalkozott, és olykor, ha erős indoka akadt rá – mert eltört volna a gyerek lába, betört volna a feje, ha az uszodában baromkodik, a vizes kövön elesik, vagy egyéb fegyelmezetlenségekről már ne is beszéljünk –, nem kevert le egy-egy nyaklevest, vagy nem emelt ki a vízből senkit a manapság elfogadhatónál erőszakosabban. De könyörgöm: az egy-két kirívó esetből ne általánosítsunk! Mindezt a kattintásért és a lájkért. Azért nem jó, ha erre X, Y, Z évtizedek távlatából, egy teljesen más korban visszaemlékezik, mert ma ez már megengedhetetlen. Ha ma ránézek a gyerekre, és elordítom magam – ami az uszodában elkerülhetetlen, hiszen a versenyző feje a víz alatt van, szinte semmit sem hall –, mert éppen lefordul hamarabb, vagy éppen ahhoz van kedve, hogy húzza magát a kötélen, csaljon, én máris lelki terroristává válok” – mondja Turi György.

 Leadkép: Turi György, fotó: MTI/Illyés Tibor

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk