Antibébi férfiaknak: Csak bekapod

  • Pál Kata
  • 2003. november 6.

Szex

Tekintve, micsoda forradalmi változást hozott annak idején a nők számára kifejlesztett tabletta, érdemes meggondolni, miért lesz ez jó a férfiaknak.
Tekintve, micsoda forradalmi változást hozott annak idején a nők számára kifejlesztett tabletta, érdemes meggondolni, miért lesz ez jó a férfiaknak.
Villanynarancs

Valamikor az idők mélyén a nő-nemű humanoidok elhatározták, hogy például a páviánokkal ellentétben nem jelzik égővörös hátsóval és átható illattal fogamzóképes napjaikat. Döntésük (vagy nevezzük evolúciónak) máig ható következménye, hogy jószerével soha senki nem lehet biztos abban, pontosan mekkora a teherbe esés esélye. A tény, hogy

a nők önmaguk elől is eltitkolják

peteérésüket,

roppant kiszolgáltatottá tette őket. Sokáig fel sem merült, hogy nekik - az "edény" szerepén kívül - bármi közük lehet a gyermekáldáshoz, sok helyen ma is úgy tartják, hogy az élet hordozója a férfimag. Az alapvető összefüggések felismerése persze azonnal magával hozta az igényt a nemzési folyamatok befolyásolására, mert az ember szeret mindent kézben tartani. Az első ismert írásos emlék, amely méz és akáckéregfőzet keverékéből előállított hüvelykúp készítését taglalja, egy közel 4000 éves papirusz Egyiptomból. Más ókori források preparált állati belsőségek, pépesített elefántürülék, krokodiltrágyából gyúrt pasztilla, különféle szálkás gyökerek és felezett citrom hüvelybe gyömöszölésének széles körben alkalmazott szokásáról számolnak be, mely módszerek egy része a mai napig dívik. A férfiak számára hasonló jókat eszeltek ki a pénisz átfúrásától a herék melegen tartásáig. Akadtak aztán olyan megoldások is, amelyek egyszer s mindenkorra elrendezik a kérdést - ilyen a petefészek roncsolása, illetve amikor a húgycsövet kivezetik a herezacskó fölé, és odavarrják csiszolt kőkori eszközökkel. Magyarországon a terhességek közel fele véletlenül következik be. Francia kutatók pedig arról számoltak be, hogy a gyerekek harmada nem kívánt terhességből születik, holott a "balesetek" 70 százalékában használtak valamilyen fogamzásgátlót. A hazai abortuszok iszonytatóan nagy száma - tavaly 58 500 küret jutott a 96 000 élveszületésre - is mutatja, lenne még mit fejlődni a biztonságos és olcsó fogamzásgátlók terén.

A születésszabályozás terhe jelenleg nagyobbrészt a nőkre hárul, de mit tehet egy férfi, ha biztosan el akarja kerülni a teherbe ejtést? Kerülheti a szexuális kapcsolatot bármely fogamzóképes korú nővel, ám ezen kívül csupán kétféle módszer közül választhat.

A gumi óvszer nem mindenre megoldás, hiszen bármikor lecsúszhat, kiszakadhat. Amikor üzembiztosan működik, az a nagy előnye, hogy a szexuális úton terjedő betegségek nagy részével szemben is védelmet nyújt, ami különösen az alkalmi kapcsolatokban érték. Ellenzői órákig képesek sorolni a hátrányait: nehezen kezelhető, elgurul, rossz szagú, rossz ízű, túl szűk, túl tág, kényszerű szünetet kell tartani miatta, mesterséges, abnormális, gusztustalan. Másokat az tart vissza, hogy egyik vagy mindkét résztvevőt igen érzékeny helyen dörzsöli ki, vagy éppen ellenkezőleg: nem éreznek semmit, vagy nem igazán, vagy nem úgy, és még ott a gumiallergia is. A gumin kívül létezik a művi meddővé tétel (vasectomia) kissé bonyolultabb eljárása. Becslések szerint több mint hatvanmillió ilyen műtéten átesett ember él világszerte. Magyarországon az orvosilag indokolt eseteket kivéve a 35 év feletti és/vagy három vér szerinti utóddal rendelkező férfiak vethetik alá magukat a beavatkozásnak, ami felvet bizonyos emberi jogi kérdéseket. (A házastárs kötelező tájékoztatása szintúgy..) "Hazánkban évente kevesebb mint száz esetben végeznek ilyen jellegű beavatkozást" - tájékoztat dr. Fekete Ferenc urológus. Hátráltató tényező, hogy a műtét kb. hatvanezer forintba kerül, hiszen nem számít gyógyító beavatkozásnak. Az eljárás maga sebészi szemmel nem eget rengető próbatétel. Helyi érzéstelenítéssel - az alkalmazott technikától függően - 10-30 perc alatt készen is van, tömegessé válásában ugyanakkor komoly akadályokat jelentenek a pszichés gátak és a valós félelmek. Az eljárás lényege ugyanis, hogy megakadályozzák a hímivarsejtek kijutását, ennek érdekében beégetik, átvágják vagy elkötik a spermavezetéket.

Az ondó-folyadék

ezután nem tartalmaz spermát,

csak prosztata- (dülmirigy-) és ondóhólyag-váladékot, de ez a körülmény az ejakuláció mennyiségét és az orgazmust nem befolyásolja - a szakemberek szerint. Léteznek bemetszéssel és vágás nélkül végzett műtéti technikák. Különbség leginkább az erre vállalkozó férfiak hozzáállásában tapasztalható, ami viszont nagymértékben függ a lehetséges szövődmények, bevérzések és fájdalmak előfordulási gyakoriságától, illetve az eredeti állapot visszaállításának esélyétől. Adódhatnak olyan esetek, amikor a delikvens meggondolja magát, és - például egy új kapcsolat miatt - szeretné egy helyen tudni minden nedvét. A visszaállító műtétek sikere alapvetően a beavatkozástól eltelt idő hosszától függ (minél később kerül rá sor, annál nehezebb), továbbá az első műtét fajtájától és a páciens általános fizikai állapotától. Az időnek többek között abban van szerepe, hogy a fel nem használt spermiumok a lezárt vezeték falán bejutnak a keringésbe, ahol ellenanyag keletkezik, majd az antitestek képződése miatt immunológiai meddőség alakulhat ki. Természetesen más úton-módon is megoldható a termékenyítőképes spermiumok biztosítása: egyrészt jó előre lefagyasztható ilyen esetekre, másrészt egy darabig a herékből és mellékherékből is ki lehet nyerni életképes spermát, igaz, csak sebészi úton. Dr. Fekete tapasztalatai szerint itthon nem sokan tartanak igényt a spermabank szolgáltatásaira, bár a lehetőség megvan rá, és erre minden esetben felhívják a páciensek figyelmét. "Talán amiatt, hogy főleg olyanok választják ezt az utat, akik már nem kívánnak több gyermeket" - véli.

A férfi-fogamzásgátlás új, bár nem feltétlenül jobb korszakát a hormonális alapú tabletták, injekciók, tapaszok, bőr alá ültethető implantátumok megjelenése jelentheti. Évek óta komoly kutatások folynak a tárgyban, meglehetősen kétséges eredményekkel. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy egy biztonságos férfitabletta megjelenése dollármilliárdokat hozna a gyógyszergyáraknak: előzetes piackutatásaik szerint legalább annyi férfi használná a pirulákat, mint ahány nő él vele jelenleg, ami alsó hangon a - nem kicsi - piaci szegmens megkétszereződését jelentheti. Éppen ezért feszítő a kérdés, hogy a férfitabletta felváltja-e a női hormontabletták alkalmazását, vagy inkább kiegészíti azt. A véletlen terhességekről írtakat tekintetbe véve azt mondhatjuk, hogy a jelenleg alkalmazott tabletták és egyebek sem nyújtanak önmagukban elegendő biztonságot, ezért valószínűsíthető, hogy a kombinált alkalmazás fog elterjedni, amikor a pár mindkét tagja szed gyógyszert, esetleg - például egyéjszakás kapcsolat esetén - még óvszert is használnak.

A férfimeddőség okainak kutatása

azonban újabb és újabb lehetőségeket vet föl. Legutóbb a gyapot- vagy lenmagolajjal végzett kísérletek vallottak csúfos kudarcot Kínában. (Egyes híradások mérgezéses tünetekről, mások a libidó megszűnéséről vagy végletes sterilitásról számoltak be..)

Hallani egy nem hormonalapú lehetőségről, melyre a lusta, túl lassan mozgó hímivarsejtek kutatása kapcsán figyeltek fel. Felmerült a gondolat, hogy ha mesterségesen - ezúttal a mozgást serkentő fehérje génjének blokkolásával - sikerül lefékezni a spermiumok mozgását, azok nem lesznek képesek a megtermékenyítésre. A kutatások másik típusa a spermium termelődését igyekszik megállítani (egy átlagos adag ejakulátumban 350 millió spermium úszik a petesejt felé), méghozzá a lehető legkevesebb mellékhatás mellett. Jelenleg a normális hormonszintnek a készítmény szedése alatti fenntartása okozza a legnagyobb problémát, illetve a gyógyszerelés utáni spermatermelés maradéktalan visszatértének garantálása. Egy skóciai tudósok által vezetett csapat a nyáron tette közzé eredményeit: tesztoszteron és az ennek hatását ellensúlyozó szintetikus szteroid adagolásával sikerült elérniük a spermatermelődés ideiglenes blokkolását, állításuk szerint ezúttal a végleges sterilitás kialakulása vagy más maradandó károsodás nélkül. Ugyanakkor elismerték, hogy a kísérleti fázisban lévő szer szedése a pirulákat alkalmazó nők tüneteivel járt együtt a férfiaknál: hangulati ingadozások és súlytöbblet. A kutatócsoport most az optimális adagolás előállításán dolgozik. Kik használnák, ha sikerülne? "Akiknek a partnere valamilyen egészségügyi ok miatt nem védekezhet tablettával, vagy nem akar védekezni a hormonoktól való félelme miatt - példálózik dr. Fekete -, illetve azok, akik házasságon kívül élnek nemi életet, vagy nem akarják, hogy a partnerük egy esetleges terhességgel próbálja meg őket magához kötni. Akik bármilyen okból >>saját hatáskörbe<< akarják vonni a gyermeknemzés szabályozását."

Ha minden a tervek szerint halad, 2-3 év múlva elindíthatják az új gyógyszer törzskönyvezési procedúráját. Addig még van időnk átgondolni, várhatóan milyen változásokat hoz életünkbe a férfitabletta megjelenése.

Pál Kata

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?