Színház

A Bánk bán per

  • Karafiáth
  • 2020. április 19.

Színház

A NézőKépző c. programsorozat játszóhelyeken (Merlin, Átrium) és éveken átívelő történetében is fontos állomás ez az emberpróbáló feldolgozás. A széria sikerének titka, hogy a kiválasztott művek és témák a középiskolai tananyaghoz kapcsolódva a legkülönfélébb művészeti eszközökkel, de a színház erejével, aktualizálva, friss hangon szólítják meg a közönséget.

A NézőKépző c. programsorozat játszóhelyeken (Merlin, Átrium) és éveken átívelő történetében is fontos állomás ez az emberpróbáló feldolgozás. A széria sikerének titka, hogy a kiválasztott művek és témák a középiskolai tananyaghoz kapcsolódva a legkülönfélébb művészeti eszközökkel, de a színház erejével, aktualizálva, friss hangon szólítják meg a közönséget. Most egy bírósági eljáráson veszünk részt, esküdtként. A színpadkép egyszerű, padok és székek, egy a bírónőnek (Móga Piroska), egy-egy a védelemnek és a vádnak (Baki Dániel, Dékány Barnabás) és az ügyésznek (Georgita Máté Dezső). Már a közel egyórás darab előtt megtudjuk, szerepünk lesz nekünk is. A meghívott igazságügyi szakértő segítségével ugyanis mi fogjuk meghozni az ítéletet Bánk ügyében, miszerint bűnös-e kétséget kizáróan Getrúd meggyilkolásában, illetve elítélhető-e lázításért. Maga a bizonyítási eljárás egyszerűen beszippant, hála a jól szerkesztett szövegeknek és a jó ritmusban adagolt „bizonyíték” bejátszásoknak (A bejátszásokban szerepelnek még: Boros Ádám, Fröhlich Kristóf, Kazári András, Rohonyi Barnabás, Staub Viki, Veszelovszki Janka) és vallomásoknak (itt a szereplők váltanak alakot, bravúrosan). A szöveg Katona eredetije, mégis él. De az előadás sikerének elsődleges titka talán mégis a váratlan humor. Ottó szelfikényszerben szenved, a szenvedélyek karikírozódnak. És mégsem sérül az eredeti. Lehet ölni a hazáért? Meg lehet-e ölni egy diktátort? Mit jelent az előre megfontolt szándék, és használjuk-e a kifejezést a hivatalos eljárás folyamán?

A premier után az igazgató-rendező Magács László megkért minket, hogy ott helyben, egymásra is reflektálva értékeljük a látottakat. A fiatalok is szívesen vettek részt az ötletelésben, így nem csupán a Nagy Nemzeti Színművel, de a generációk között is létrejött az ütközés.

Karafiáth

TRIP Hajó, 2020. március 9.


Figyelmébe ajánljuk