Abszurd büntetőeljárás indult két színikritikus ellen, a bíróság törvényes vád hiányában megszüntette

  • narancs.hu
  • 2020. február 12.

Színház

Nem tetszett a pécsi ügyvezetőnek, amit a színikritikusok a privát Facebook-oldalukra posztoltak, feljelentette őket.

2019 júniusában Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nkft. ügyvezetője magánvádas büntetőeljárást indított Csáki Judit és Jászay Tamás színikritikusok, a Revizor portál munkatársai ellen. Még hozzá azért, mert a színikritikusok privát Facebook-oldalukon megosztottak egy olyan cikket, ami a POSZF gyanús szerződéseiről szól, ezzel pedig Magyar Szerint rágalmazták őt. A bíróság törvényes vád hiányában nemrég megszüntette a büntetőeljárást, írja az Átlátszó.

A lap feleleveníti, hogy a történet 2018 októberében kezdődött, amikor a Pécsi Stop arról számolt be, hogy a POSZF két év alatt 118 millió forintot fizetett az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft-nek. Ami azért érdekes, mert az Aktor ügyvezetője és egyik tulajdonosa Szűcs Gábor, a POSZT fesztiváligazgatója, Magyar Attila, a POSZF ügyvezetője pedig szintén tulajdonos az Aktorban.

Csáki Judit és Jászay Tamás, a Revizor színikritikusai az erről szóló cikket osztották meg 2018 októberében a személyes Facebook-oldalukon. Majd 2019 áprilisában idézést kaptak a Pécsi Járásbíróságtól, mert Magyar a Facebook-posztokért feljelentette őket, még hozzá rágalmazásért.

Az első érdemi eljárási cselekmény 2019 júniusában lett volna, ám ekkor a Pécsi Járásbíróság az eljárást áttette a fővárosba, illetékesség hiányában.

Csáki és Jászay végül néhány nappal ezelőtt kaptak egy végzést arról, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság november végén törvényes vád hiányában megszüntette az ellenük folyó abszurd büntetőeljárást.

Az indoklás szerint a bíróság 2019 októberében hiánypótlásra szólította fel Magyar Attilát, amiben azt kérték tőle, jelölje meg pontosan "a vád tárgyává tett cselekményt", vagyis határozza meg szó szerint az általa sérelmesnek vélt mondatokat. Ezt azonban a megadott határidőig Magyar nem tette meg, így az eljárás megszűnt.

Figyelmébe ajánljuk