Az SZFE szenátusa: "esetünkben a modellváltás valódi célja az erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása"

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 2.

Színház

Szerintük az újonnan kijelölt kuratórium nem ismeri az egyetem valós működését.

Rövid, ám kemény közleményben tudatta a véleményét a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szenátusa az újonnan kinevezett kuratóriumi tagokról, akik ezentúl irányítani fogják az egyetemet.

"A névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben" - írják az SZFE Facebook-oldalán.

Hozzáteszik, hogy a kuratórium nem ismeri az egyetem valós működését. "Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számottevő felsőoktatási tapasztalata."

Majd megjegyzik, hogy mindez ismételten bizonyítja azt, hogy "esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása."

Ahogy arról mi is beszámoltunk, pénteken derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy közleményéből, hogy az alapítványi fenntartásba kerülő SZFE-n a kuratórium elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lesz, de bekerül a kuratóriumba Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

Erre reagált szombat este Zsámbéki Gábor rendező, aki egy szűkszavú közleményben jelentette be, hogy felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE).

Majd felmondott Gáspár Máté, az egyetem Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője is, mert számára (is) elfogadhatatlannak bizonyult az egyetem újonnan kinevezett kuratóriuma.

Neked ajánljuk