Újabb felmondás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen: távozik a Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 2.

Színház

Gáspár Máté belátta, hogy "a miniszteri döntés megmásítására nincsen ráhatása".

"Belátva azonban, hogy a miniszteri döntés megmásítására nincsen ráhatásom, a kuratórium személyi összetétele, az abból kiolvasható hatalmi szándékok, a modellváltás elve és gyakorlati megvalósítása elleni tiltakozásul egyetemi oktatói megbízásomról és egyéb funkcióimról ezennel lemondok" - írja Gáspár Máté, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook-oldalán. Az egyetem Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője azért mondott fel, mert számára (is) elfogadhatatlannak bizonyult az egyetem újonnan kinevezett kuratóriuma.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, pénteken derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy közleményéből, hogy az alapítványi fenntartásba kerülő SZFE-n a kuratórium elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lesz, de bekerül a kuratóriumba Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

Erre reagált szombat este Zsámbéki Gábor rendező, aki egy szűkszavú közleményben jelentette be, hogy felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE).

A nagy csapat: Vidnyánszky a színművészeti atyaistene, alatta két benzinkutas és a sértődött színigazgató

Egyiküknek van egy szlovákiai focicsapata is, s kívülről tudja a Nélküledet. „Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Gáspár Máté arról ír posztjában, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetem közössége, amikor megkapta jelenlegi fenntartójától (ITM) a felkérést a modellváltás eredményeként létrejövő magánegyetem kuratóriumi tagjainak jelölésére, megállapodott egy kiválasztási szempontrendszerben.

"Ez a szempontrendszer egyszerre volt értékelvű és praktikus, képviselte az egyetemi ethoszt és szem előtt tartotta a valódi innováció személyi feltételeit. Az SZFE bázisdemokratikus, mégis hatékony jelöltállítási folyamata ezt a sorvezetőt követve nevezett meg 12 főt a kuratóriumba és a felügyelő bizottságba. A névsort június 16-án eljuttattuk az ITM miniszterének és a sajtónak is" - írja, majd hozzáteszi, az egyetem javaslatára azóta sem érkezett visszajelzés, az új kuratóriumi tagokról ők maguk is az ITM közleményéből értesültek.

Az egyetem által felvázolt szempontrendszer és az, hogy ennek mennyire felelnek meg az új tagok (szinte semennyire), az SZFE posztjában olvasható.

"Mint a felsőoktatási teljesítményértékelésben megszokott, ha az eredmény nem éri el az 50%-ot, az osztályzat elégtelen, a produktum elfogadhatatlan."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?