Bajban az Átrium: nekik 168 millió mínuszt jelent a tao kivezetése

  • narancs.hu
  • 2019. május 17.

Színház

A színház most a közösségi oldalon keres támogatókat.

"A kulturális államtitkárság ma értesítette színházunkat, hogy a 2018. november 13. előtti törvény szerint járó 218 millió forintos taótámogatásból 50 millió forintot ítéltek meg részünkre, vagyis a 2018-as taóösszeg 77,1 százalékát – 168 millió forintot – az Átriumtól a minisztérium elvette. Az értesítés szerint az 50 millió forintos „kompenzációt” is csak abban az esetben kapja meg a színház, ha lesz rá forrás, ráadásul három részletben" - tette közzé az Átrium színház csütörtökön a közleményt a közösségi oldalán.

A történet azzal folytatódik, hogy a megállapított 50 milliós keret második két részletét is eleve további feltételekhez és beszámolók elfogadásához kötik. A közleményben hozzáteszik, hogy a tao pótlására hivatott összeg annyira alacsony, mintha ők eddig rosszul bántak volna a tao pénzekkel, ezt azonban elutasítják:

"Az Átrium soha nem adott pénzt taóközvetítésért, és jegybevételének minden egyes forintja valós volt. A korábbi kormányzati nyilatkozatok fényében, miszerint aki tisztességesen dolgozott, az nem járhat rosszul, a megítélt részösszeg azt sugalmazza, hogy az Átrium valaha is tisztességtelenül használt volna fel közpénzt, ezt pedig határozottan visszautasítjuk."

Ahogy írják, az eddigi működést is csak a közönség támogatásának köszönhetően tudták megoldani ebben az átmeneti időszakban. A további működéshez azonban százmillió forint hiányzik, nem tudják egy hónpon belül előteremteni, akkor több előadásukat most nyáron tudják utoljára színpadra állítani:

"Ha a hiányzó százmillió forintot nem tudjuk egy hónapon belül megszerezni, akkor több előadásunk most, nyáron lesz látható utoljára, a nyár végén pedig legsikeresebb produkcióink utolsó előadásaival búcsúztatjuk az Átriumot. De nem ez a célunk, hanem a munka folytatása, hogy továbbra is működhessen ez a színház. A legfontosabb tehát: várjuk magánszemélyek, cégek, egyesületek, alapítványok és szponzorok jelentkezését a tamogatas [at] atrium [dot] hu címen, a felajánlókkal személyesen vesszük fel a kapcsolatot. Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárul az Átrium fenntartásához!"

Figyelmébe ajánljuk