Csak az Újszínház kapta meg eddig idén az állami támogatást a fővárosi színházak közül

  • narancs.hu
  • 2023. március 28.

Színház

Az állami támogatásra váró öt budapesti színház között van olyan, amelyiknek veszélybe kerülhet a működése is. 

A kormány visszatartja a színházi pénzeket az állam és főváros által közösen fenntartott öt színház esetében – írja a Népszava. 

2020-ban a főváros és a kormány megállapodása alapján hat budapesti színház vegyes felügyeletű lett. A József Attila, a Madách, az Újszínház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri ugyan fővárosi fenntartásban maradt, de működésük pénzügyi támogatását a kormány vállalta magára. Bár a megállapodásban fizetési határidő nem szerepelt, 2022-ben már januárban egy összegben megkapták az éves támogatást az érintett társulatok. Idén azonban a hat említett színházból összesen egy kapta meg a támogatást eddig.

A Dörner György vezette Újszínház február végén egyedüliként megkapta az idei támogatási összeg felét – 257,5 millió forintot – azzal az ígérettel, hogy a második részlet június 30-ig megérkezik a számlájukra. A többi vegyes színházzal azt közölte a kulturális tárca, hogy március végéig ők is hozzájutnak az idei évre megítélt állami támogatás első részéhez.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának adott válaszában elárulta, hogy „van olyan teátrum, amelynek pénzügyi helyzete több mint aggasztó, 30-60 napon belül fizetésképtelenség alakulhat ki, ami a működés leállítását eredményezheti, beleértve az előadások törlését is”.

A kormány által idei évre ígért állami támogatás a hat vegyes színház esetében összességében mintegy 5,5 milliárd forint. Legnagyobb apanázsra, 1,85 milliárd forintra a Vígszínház számíthat, míg a Madách 1,05 milliárdra vár, a József Attila Színház 707 millióra, a Bábszínház 790 millióra, a Kolibri 532 millióra vár.

A független színházak esetében Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn jelezte, egyeztetést kezdeményez a kormánnyal annak érdekében, hogy ne csökkentsék a független színházi társulatok támogatására szánható keretet. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk