Megvonták a független színházak állami támogatását

Csak csasztuskát!

Színház

Kövér nullák sorakoznak a független színházak rubrikáiban az előadó-művészetek támogatásáról szóló döntési listán. A kormány bevitte az utolsó csapást az alternatív színházaknak, helyettük pedig névtelen árnyakat stafírozott ki sok tízmillióval.

„Dicsőítő költeményekből nem lehet színházat csinálni” – felel Fodor Tamás, a Stúdió K színház alapítója arra a kérdésre, hogy miért nincs a „nemzeti” oldalnak saját underground közege. Éppen lehetne is, hiszen a kettészakadt színházi életben egyre megszokottabb, hogy a támogatott és a tűrt társulatok, színházak szereplői párhuzamos struktúrákba tömörülnek. De a kulturális kormányzat a támogatási rendszeren keresztül egyre nyíltabban üzeni: nem értékeli és nem díjazza a progressziót, nem kér a kritikus, újító színházművészetből.

Június 5-én a Kulturális és Innovációs Minisztérium kihirdette az aktuális színháztámogatási listát, amelynek keretösszegét úgy „emelték” 6 milliárdra, hogy korábban 34 milliárdot tett ki. Nem is ez a megdöbbentő a 95 oldalas dokumentumban, hanem az elutasított pályázatok sora. Huszonhat előadó-művészeti szervezetnek – köztük sok, évek, évtizedek óta létező, szakmai és közönségsikerekkel büszkélkedő társulatnak – egyetlen forintot sem ítélt oda a „kuratórium”. 1400 benyújtott pályázatból 929 nulla forintot érdemelt (egy intézmény több pályázatot is beadhatott). Többek között Pintér Béla és Társulata, a TÁP Színház, a Willany Leó, a Duda Éva Társulat, a Hodworks-Off Alapítvány, a Nézőművészeti Kft., a Proton Színház, a Stereo Akt és a Dollár Papa Gyermekei neve mellett is vaskos nullák sorakoznak. Több, függetleneknek játék- és próbalehetőséget nyújtó befogadóhely jóval alacsonyabb támogatásban részesül, mint ami megfelelne a súlyának. A Trafó mindössze 2,5 millió forintot kapott, azt sem működésre, hanem szakmai fesztiválokra. A Füge Produkció és a Szkéné 18-18 milliót, a MU Színház 17,5 millió forintot nyert el. A Stúdió K három beadott pályázatából egyet talált támogatásra méltónak a minisztérium: mindössze 1,5 millió forintra, mely összeg egyetlen előadás megrendezésére sem elég.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk