Elhunyt Zsazsa Tax

  • - palosm -
  • 2020. november 14.

Színház

Ő volt az egyik első a magyar transzvesztita előadók közül, akit tévébe hívtak.

Meghalt Zsazsa Tax, polgári nevén Nyíri Dániel, adhta hírül pénteken a Humen Online.

Zsazsa Tax a nyolcvanas-kilencvenes évek transzvesztita szcénájának legendás alakja volt, a 90-es években rendszeresen szerepelt televíziós műsorokban, Kepes András az akkori közmédiában futó Apropó című műsor egyik adását teljes egészében a bemutatására szánta.

Az 1995 szeptemberében megnyílt Angyal bár saját társulatának tagja volt, később a korszak legismertebb transzvesztita előadóművészeihez hasonlóan rendszeresen fellépett a Belgrád rakparton működő Capellában, írja a portál.

Zsazsa Tax a Tilos rádióban is vezetett műsort, de az ezredfordulón nyugdíjazta transzvesztita alteregóját.

(A 2000-es évek elején gimnazistaként volt szerencsém végigülni Zsazsa Tax egyik énekóráját, amit a Ferencvárosi Művelődési Ház egyik félreeső termében tartott a Baltazár Színház nagyrészt Down-szindrómás színészeinek. Szabályosan dőlt mindenki a röhögéstől – a legszórakoztatóbb tanóra volt, amit valaha láttam. A Baltazár Színház alapítója, Elek Dóra így mesélt egy interjúban Zsazsáról: "A legelső zenetanárunk egy jó barátom volt. Ő férfi a hétköznapi életben, de Zsazsa Tax művésznéven nőként énekelt bárokban, egy egészen különleges énekhanggal. Hihetetlen koponya. Emlékszem, amikor beharangoztam még a színészeimnek, hogy a Zsazsa jön, a mieink átrohanva a Haller utcán, várták őt a villamosmegállóban. Még le se lépett a villamosról, már arról kérdezték, hogy te a fiúkat vagy a lányokat szereted? Ő tanította évekig az éneket. A színészeink azóta is sokkal jobban szolmizálnak, mint én. Nagyon szilárd zeneelméleti, zenetörténeti alapokat helyezett le.")

A Humen Online szerint az elmúlt 20 évben csendesen, visszavonultan élt.

A sokak által egy 2012-es Fábry Show-ban megismert, de 30 éve transzvesztita előadóként dolgozó Lady Dömper (civilben Petróczi Zoltán) korábban arról beszélt egy interjúban, hogy Zsazsa Taxtól kapta a művésznevét: “Nem akartam női neveket, mint például Fifi, Mimi, Lulu, amik akkor külföldön menők voltak. Sokáig Zoliként léptem fel, de amikor a Capellában állandó státuszba kerültem, Zsazsa mondta, hogy muszáj egy nevet választanom. Két ajánlatot tett: a Lady Dömpert és a Miss Dzsipet, amit nemcsak most nem tudok normálisan kimondani, akkor sem tudtam (nevet). A Lady Dömper telitalálat volt, Zsazsa nagyon jól megérezte a személyiségemet.”

Figyelmébe ajánljuk