Elhunyt Zsazsa Tax

  • - palosm -
  • 2020.11.14 16:55

Színház

Ő volt az egyik első a magyar transzvesztita előadók közül, akit tévébe hívtak.

Meghalt Zsazsa Tax, polgári nevén Nyíri Dániel, adhta hírül pénteken a Humen Online.

Zsazsa Tax a nyolcvanas-kilencvenes évek transzvesztita szcénájának legendás alakja volt, a 90-es években rendszeresen szerepelt televíziós műsorokban, Kepes András az akkori közmédiában futó Apropó című műsor egyik adását teljes egészében a bemutatására szánta.

Az 1995 szeptemberében megnyílt Angyal bár saját társulatának tagja volt, később a korszak legismertebb transzvesztita előadóművészeihez hasonlóan rendszeresen fellépett a Belgrád rakparton működő Capellában, írja a portál.

Zsazsa Tax a Tilos rádióban is vezetett műsort, de az ezredfordulón nyugdíjazta transzvesztita alteregóját.

(A 2000-es évek elején gimnazistaként volt szerencsém végigülni Zsazsa Tax egyik énekóráját, amit a Ferencvárosi Művelődési Ház egyik félreeső termében tartott a Baltazár Színház nagyrészt Down-szindrómás színészeinek. Szabályosan dőlt mindenki a röhögéstől – a legszórakoztatóbb tanóra volt, amit valaha láttam. A Baltazár Színház alapítója, Elek Dóra így mesélt egy interjúban Zsazsáról: "A legelső zenetanárunk egy jó barátom volt. Ő férfi a hétköznapi életben, de Zsazsa Tax művésznéven nőként énekelt bárokban, egy egészen különleges énekhanggal. Hihetetlen koponya. Emlékszem, amikor beharangoztam még a színészeimnek, hogy a Zsazsa jön, a mieink átrohanva a Haller utcán, várták őt a villamosmegállóban. Még le se lépett a villamosról, már arról kérdezték, hogy te a fiúkat vagy a lányokat szereted? Ő tanította évekig az éneket. A színészeink azóta is sokkal jobban szolmizálnak, mint én. Nagyon szilárd zeneelméleti, zenetörténeti alapokat helyezett le.")

A Humen Online szerint az elmúlt 20 évben csendesen, visszavonultan élt.

A sokak által egy 2012-es Fábry Show-ban megismert, de 30 éve transzvesztita előadóként dolgozó Lady Dömper (civilben Petróczi Zoltán) korábban arról beszélt egy interjúban, hogy Zsazsa Taxtól kapta a művésznevét: “Nem akartam női neveket, mint például Fifi, Mimi, Lulu, amik akkor külföldön menők voltak. Sokáig Zoliként léptem fel, de amikor a Capellában állandó státuszba kerültem, Zsazsa mondta, hogy muszáj egy nevet választanom. Két ajánlatot tett: a Lady Dömpert és a Miss Dzsipet, amit nemcsak most nem tudok normálisan kimondani, akkor sem tudtam (nevet). A Lady Dömper telitalálat volt, Zsazsa nagyon jól megérezte a személyiségemet.”

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.