Első Magyar Hastáncfesztivál az Almássy téren: Ringó sztárok

  • - sisso -
  • 1999. december 2.

Színház

A tánc és a has együtt maga az élet, ez vitathatatlan. Idahótól Stock-holmig most ezzel operálnak a testük gyökereit kereső, újranőiesedő, hedonista nők és a feminin férfikisebbség. A hastánc, közismert nevén belly dance, a legdrágább tánckurzusok közé tartozik, mégis hisztérikus a túljelentkezés, sőt újabb iskolákat alapítanak még így, a kimúlófélben lévő ezred hangulatában is. Talán a New Age eljövetele, a kulturális kiábrándulás, a csontkollekciók és a fogyókúra évszázados kínja fölötti diadal vagy az egyszemélyes örömszerzés lehetősége vezérli a megszállottakat. A dolog az elmúlt évben Magyarországon is hihetetlen népszerűségre tett szert.
A tánc és a has együtt maga az élet, ez vitathatatlan. Idahótól Stock-holmig most ezzel operálnak a testük gyökereit kereső, újranőiesedő, hedonista nők és a feminin férfikisebbség. A hastánc, közismert nevén belly dance, a legdrágább tánckurzusok közé tartozik, mégis hisztérikus a túljelentkezés, sőt újabb iskolákat alapítanak még így, a kimúlófélben lévő ezred hangulatában is. Talán a New Age eljövetele, a kulturális kiábrándulás, a csontkollekciók és a fogyókúra évszázados kínja fölötti diadal vagy az egyszemélyes örömszerzés lehetősége vezérli a megszállottakat. A dolog az elmúlt évben Magyarországon is hihetetlen népszerűségre tett szert.

Aművészetrajongók tudják, hogy már kőkorszaki barlangrajzokon is láthatók voltak csípőemelő táncmozdulatok, és az ősemberek egyáltalán nem mindig csak arra gondoltak, legalábbis bizonyos barlangászok állításai szerint. A hastánc pontos eredete homályba vész, de leginkább a keleti föld-termékenységi szertartásokból vezetik le. Tia, a magyar profi és legnépszerűbb tanár, aki tíz éve egy Los Angeles-i nyári egyetemen kötelezte el magát a műfaj iránt, most pedig egy Pest közeli tanyán él kecskékkel, magányosan, ő azt gondolja az eredet kérdéséről, hogy török, egyiptomi, föníciai és perzsa vonalon kristályosodott ki, de Marokkóban és Algériában is elterjedt, mint számos más fertőző betegség. Főleg a matriarchális társadalmak őrzik az autentikus, népies verziót, ahol az anyák hastáncmutatványa hozzátartozik a háztartás vezetéséhez, valamint különféle kiegészítőkkel táncolják, kicsit földhözragadtabban, mint mondjuk a magyar néptáncban az üvegest meg a botolást. Az első magyar összhastáncon a másik, a légiesebb orientális verziót, avagy a raksarkinak is nevezett színpadi táncváltozatot mutatták be a versenyzők. Abból aztán mindenki, a kevésbé laza tanítványok, nagymamák, kamaszok és a profi bombázók is teljesen egyedi koreográfiákat. A csípőemelő, hashullámoztató, kufircoló és karcsavargató alapmozdulatokat ezerféle lépéssel variálták. A modern arab lépésektől a diszkótáncból átmentett rázásokig. Köztudott, hogy a nők fizikai felépítéséből az oldalazó csípőmozdulat, a férfiakéból inkább az előre-hátra következik természetesebben, de maszkulin előadást sajnos nem láttunk, pedig nálunk is vannak ennek népszerű karakterei, mint például neves külpolitikai szerzőnk, aki a Tütü Tangó legnépszerűbb zenekarának, a Beso Drom együttesnek a zenéjére futott is egy kisebb kűrt a jó példa kedvéért, a maga kicsit misztikus módján.

Hasmenők

A tánchoz a megannyi színű, karácsonyfairigy melltartón, az övön és a csípőhangsúlyozó szoknyarészen kívül fátylat használtak előszeretettel. Ez annyira megihletett egyes civil asszonyokat, hogy a hasmelengető zene ritmusára egyszerű téli nyaksálaikkal fekvő pozitúrában privát termékenységi előadást tartottak az elegánsan terített gyertyás asztalok között, a büfé padlóján. Meg kell jegyezni, hogy ezt sem vetették meg a környező vérszomjas hímek.

Csörgős változatot nem láttunk, de kardosat annál inkább. Vitális Anna, egykori húszkilós revűtáncos, aki már tizennégy éve hivatásszerűen hastáncol, egyre jelentősebb súllyal, és soha többé nem hisz az egyszálbél felépítésben, egészen elkápráztatta a közönséget jatagános szólójával. Úgy forgatta a kardot a rezgő csípőjén és a dereka körül, időnként becsípve hasa valamelyik lapjába, mintha valami sajátos harci kiképzésen edzették volna. Produkciója láttán az értő közönségnek menten Karda Beáta jutott az eszébe. Mindehhez hidrogénszőke Farrah Fawcett-frizurát visel. Szerinte az unatkozó háremhölgyek találták ki a táncnak ezt a vérforraló műfaját. A kard viszont határozottan az egyiptomi verzióhoz tartozik. Mint kiderült, a dubai férjek nem engedik a helyi hastáncot, és ők is inkább Egyiptomból importálnak mozgó árut, de Anna is eleget tesz minden meghívásnak. (Egyébként legközelebb stílusosan december 7-én este lép fel a Merlinben az Ezeregy éjszaka meséinek könyvbemutatóján.) Ezzel a kimerítő előadással pedig végleg lemondtunk arról, hogy műfaji határokat állítsunk, hiszen a hastánc maga az eklektika dühöngő bája. Arra viszont rájöttünk, hogy a kocka alakú hason kívül mindenféle has jó a hastánchoz. A szálkásabbak tánca kevésbé látványos ugyan, de megfelel egyfajta anorexiaesztétikának. A látványos hasúaknak persze könnyű. Gondoljunk csak Natacha Atlasra, ahogy nagydarab önmagából hasa hullámoztatásával egyszer csak könnyed mennyei lénnyé változik a színpadon a Transglobal zenéjére, miközben egész érett nőisége rátelepszik a közönségre. Ebbe a műfajba minden belefér, főleg a hájak bájosak benne.

Hasadék

Hát ez az egyik nagy titka a hastánc népszerűségének. Bizonyos fokú hízás a nőknél normális állapot, és ezt a hastánc legitimálja a legkedvezőbben. Legalább ötvenéves korig, de még tovább is művelhető, kihozza a nőiességből a maximumot, elősegíti, sőt kidomborítja a lélek nagykorúsítását, felszabadítja a négygyermekes anyákat, és emellett megspórolja a szexuálpszichológus árát a már hosszú ideje házasoknak. Meg persze egzotikus, ahogy a flamenco, az indiai tánc vagy az afro, és ez a mérsékelt égövön segít feltornászni a romantikus és vadabb vágyakat, helyrebillenteni a súlyos sérüléseket szenvedett nyugati női önértékelést. A sztriptíz már határterület, de itt ez is megtörténhetett, jelezve az est sokszínűségét. Diana egy három méter hosszú óriásboával lépett fel, aki úgy csavarodott fel, szegény, a szék karfájára, mintha sejtette volna, hogy ő lesz az áldozat falloszának a kiszemelt vége.

- sisso -

Belülről

A hastánc a termékenységi táncokon alapuló mozgásformákból jött létre, típusa országonként és népcsoportonként változik. Legismertebb az andalúziai, marokkói, egyiptomi, görög, török vagy arab stílus; ezek mind a mozdulatokban, mind a táncosok ruhaviseletében különböznek egymástól. A véltel ellentétben a hastánc nem túl jó fogyókúramódszer; hihetetlenül erősíti viszont a hosszanti, gerinc menti izomszalagot, a hasizmot, a méhet és a petefészket tartó izomszalagokat, a gátizomzatot, különös tekintettel a hüvelyizmokra. A női test könnyen megtanulja a lágyabb, finomabb, egybefüggő mozdulatokat; a férfiizomzat viszont jobban elkülöníti az egyes mozdulatokat. Magyarország egyetlen férfi hastáncosa, Seres Zoltán szerint ezért nincs különbség a férfi és női táncosok között. A Pharao tánciskola és Budapest egyik legjobb tánctanára szerint a hastáncos a közvetítő a zene és a közönség között, testével meg kell szólaltatnia a zenét.

Budapesten a legismertebb hastánciskolák: Pharao tánciskola (Pannónia u. 6.); Rocktogon táncstúdió (Aradi u.) és a Tűzoltó utcai tánciskola.

Egy hastáncóra 600-800 Ft-ba kerül.

Figyelmébe ajánljuk