Elsöprő sikert arattak az NKA kurátorai az NKA pályázatain

  • Hamvay Péter
  • 2015. augusztus 10.

Színház

A színházi kollégium tagjai – Bozsik Yvette, Vincze Balázs és Zalán János – egyszerűen nem tudnak hibázni.

Eredményesen szerepeltek az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiumának tagjai a saját pályázataikon. Azt már júniusban volt alkalmunk megírni, hogy a kollégiumi elnök, Zalán János színháza, a Pesti Magyar Színház hat színházi altémából ötben nyert, négy esetben egyenesen a legmagasabb összeget. Így volt ez a forgalmazási alpályázaton is, ahol 2 millió forintot nyertek úgy, hogy a projektben a szintén kollégiumi tag Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője is érdekelt volt.

Zalán János akkor elmagyarázta lapunknak, hogy a siker titka a jó pályázat.

Bozsik Yvette

Bozsik Yvette

Fotó: MTI

Július 31-én a Színház- és Táncművészeti Kollégium két pályázati döntéséről számolt be a mecénás szervezet honlapja, és mindkettő kötődik egy-egy kurátorhoz. Ezt, vagyis az összeférhetetlenséget az NKA szabályai szerint a honlapon is jelölni kell, és ők ezt – becsületükre legyen mondva – az egyik pályázat esetében nem is mulasztották el. A Pécsi Horvát Színház Nkft. 1,8 millió forinttal jutalmazott pályázatánál jelzi a honlap, hogy Vincze Balázs kurátor érintett – az NKA közlése szerint ő a produkció (Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére) koreográfusa. A Bozsik Yvette Alapítvány is nyert 2,8 millió forintot az „Oidipusz király munkacímű új táncprodukció megvalósítására”, ám itt már a honlap nem jelzi, hogy ennek bármi köze lenne a kollégium miniszteri hatáskörben kinevezett tagjához, Bozsik Yvette-hez.

Első pillantásra úgy tűnt, hogy még pályázatot sem írtak ki maguknak a kurátorok, ám az NKA kérdéseinkre adott válaszából az derül ki, hogy a Színház- és Táncművészet Kollégiuma 2015. február 24-én nyílt pályázati felhívást jelentetett meg, többek között új táncprodukciók megvalósítására, amelynek benyújtási határideje 2015. március 25-e volt. A kiírásra beérkezett pályázatokról a kollégium a május 19–20-ai ülésen döntött, melyek közül a fenti kettő halasztott státuszba került, így ezeket a kollégium következő ülésén, azaz 2015. június 30-án bírálták el. Vagyis a Zalán János kimagasló szereplésével zárult pályázati körhöz tartozik Bozsik Yvette és Vincze Balázs sikeres pályázata is.

A jelenlegi kollégium tavaly januárban alakult, akkor a Színházi Társaság tiltakozott a kurátorokat kiválasztó miniszter „kiegyensúlyozatlan” döntése miatt. A Színházi Társaság egyetlen kinevezett kurátora, Molnár Piroska vissza is lépett a kollégiumban való részvételtől.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.