Színház

Fuerza Bruta

  • - urfi -
  • 2015. szeptember 19.

Színház

A pocsék logisztikának köszönhető embertelen tülekedés után a nyitott tetejű arénába érkező közönség lelkesebb fele azonnal táncra perdül, amit az előadás elkezdése után sem kell abbahagynia, hiszen az emelvényre lépő ötfős zenekar rögtön zabolázatlan dobolásba és kántálásba kezd. A felvezetés a levegőben összefonódva és lökdösődve himbálózó légtornászokkal teljesedik ki, és aztán jön a meglepetés: a közönség tagjai kézről kézre adják a hatalmas vásznat, amelyet rengeteg levegő befújásával mindent és mindenkit beborító, instant sátorrá formálnak. Ekkor válik totálissá az érzékszerveink abuzálása: a lézershow és lüktető zene közben a sátortetőn táncoló előadók váratlanul aláereszkednek a mélybe, kikapnak egy-egy embert a közönségből, vagy magas légnyomású csövekben lebegnek ég és föld között. A szünet nélkül áradó, valóban nyers erő először letaglózó, de már a nagyon rövid, fél óránál karcsúbb játékidő alatt is kiismerhetővé és túlhajtottá válik.

false

A tíz éve Buenos Airesben alapított Fuerza Bruta egyórás show-ját állítólag 10 millió néző látta már szerte a világban, ennek a fináléját tolták le naponta négyszer a Szigeten. Nem cirkusz, nem színház, nem koncert, miközben persze mindegyikre emlékeztet, és valamennyire a közönség is aktív résztvevővé válik – ez a műfaji kísérletezés az egyetlen művészi izgalom, amivel a Fuerza Bruta szolgálni tud. A többi szemkápráztató hatásvadászat, majdnem tökéletesen komponált szemfényvesztés.

Sziget, Nagy Utcaszínház, augusztus 16.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.