Játszania kell a Proton Színháznak, de nincs miből

  • narancs.hu
  • 2023. október 4.

Színház

Ha nem akarja elveszíteni a működésre egyébként elégtelen támogatást, egy bemutatót, tizenöt előadást kell tartania.

Az új évadot A túlélés olimpiája címmel hirdette meg a Proton Színház, mert az idei évre 7,5 millió forint működési támogatást kapott, ami a fele annak, ami eddig megillette, és nem fedezi a működést. Annak érdekében, hogy ne kelljen ezt a pénzt is visszafizetnie, a társulatnak az évadban legalább egy bemutatót prezentálnia kell, és lejátszani minimum tizenöt előadást legalább kétezer nézőnek 2024. február 29-ig, akkor zárul a pályázati időszak – írja a hvg.hu.

A Proton Színház nevéhez Mundruczó Kornél előadásai kötődnek, valamint Reisz Gábor rendezése, a Komolyan röhejes vagyok

A túlélés olimpiája cím valószínűleg a Vidnyánszky Attila égisze alatt 6,5 milliárdból megrendezett Színházi Olimpiára utal, és tényleg az a cél, hogy sikerül-e a túlélés a társulatnak, amelynek – mint az évadot beharangozó Facebook-eseményben is olvasható – kiegészítő működési támogatás már második éve nem jár, és külföldi vendégjátékot sem tervezett, így más bevétele nincs.

Ennek a körülménynek azért van jelentősége, mert itthon a jegyeladásból származó bevételek nem fedezik az előadások költségét, mivel nagyszínházi díszletekkel, technikával dolgozik. A Proton Színház az évek során mintegy százhúsz fesztiválon és színházban vendégszerepelt, és a társulat már idegőrlőnek tartja, hogy tizenhárom éve folyamatos bizonytalanságban létezik, minden produkciónak a nulláról kell nekifutni, pedig már sokszor bizonyítottak. 

A címlapkép forrása a Proton Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.