Kulka János: „Minden nap küzdelem”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 03., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hiába vannak meg a gondolatok a fejében, nehezen fejezi ki magát. Ezért most fest.

„Néma szerep, haldoklom, csodálatos!” – mondta Kulka János Ujj Mészáros Károly filmjében vállalt szerepéről az RTL Klub Portré című műsorában.

Kulka augusztus elején szerepelt először élő adásban, akkor az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról mesélt, hogyan érzi magát 2016-os stroke-ja óta, aminek következtében afáziás lett, azaz komoly beszédzavarral küzd. A színész akkor elmondta, hogy angolul és franciául is teljesen elfelejtett, és bár intelligenciája és személyisége nem változott, mivel nehezen beszél, börtönben érzi magát.

Kulka János: Jól vagyok

Beszédzavara miatt börtönben érzi magát Kulka János.

Ahogy akkor is, most, az RTL Klub műsorában is vele volt a logopédusa, Varga Sarolta, aki elmondta, hogy a színész festményekkel próbálja megmutatni mindazt, amit szavakkal csak nehezen, írásban pedig egyáltalán nem tud közölni. „Az ilyen betegek tudatában vannak a körülöttük zajló történéseknek, ám kifejezni nem mindig képesek magukat” – mondta el.

Kulka pedig arról beszélt, hogy minden nap küzdelem számára, hiszen hiába vannak meg a gondolatok a fejében, megállnak, amikor kimondaná őket. Hozzátette, a beszéd nehéz, gyakran toldalékok nélkül mondja ki a szavakat.

A színész szeretné felhívni a figyelmet a stroke-ra és annak következményeire, ezért terapeutája segítségével egy olyan alapítványt készül létrehozni, ami az afáziás betegek gyógyítását segíti.

Rendhagyó Portré: Varga Sarolta és Kulka János

Varga Sarolta klinikai logopédus pontosan tudja, hogyan segítsen azokon az embereken, akik nem tudják elmondani a gondolataikat. Nem véletlen rendhagyó a Portré vasárnapi adása. Sarolta ugyanis azt kérte, hadd legyen mellette Kulka János színművész is, legyen ez az ő missziójuk.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 03., 17:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. szeptember 05., szerda 09:35
    Hajrá.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...