rés a présen

Legyek, aki vagyok

Ladjánszki Márta táncos, koreográfus, az L1 Egyesület művészeti alelnöke

  • rés a présen
  • 2019. szeptember 29.

Színház

rés a présen: Hány éve megy már az L1danceFest?

Ladjánszki Márta: Az L1danceFest (korábbi nevein: L1 Fesztivál, majd L1 Tánc Fesztivál, később L1 Kortárs Táncfesztivál) 2002-ben indult el, és azóta minden évben megrendezi az L1 Egyesület, amelynek 2001 óta vagyok a tagja.

rap: Milyen lett a rendezvény mára?

LM: Rengeteget változott menet közben. 2002-ben, az első alkalommal bemutatókra és az akkori L1-művészek aktuális munkáira fókuszált a fesztivál. Egy napra hívtunk már akkor is külföldi vendéget, akit közel éreztünk a művészi gondolkodásunkhoz. A fordulatot egy négyéves EU-s projekt hozta, amikor egyre több előadást tudtunk vendégül látni, s ezzel egy igazi, nemzetközi eseménnyé fejlődtünk. Mára olyan 5 napos fesztivállá váltunk, ahol a vendégek mellett azokat az L1-művészeket lehet megtalálni, akik itthon, de nemzetközi eseményben szeretnének megmutatkozni.

rap: Közeleg az idei, mikor és hol lesznek az előadások?

LM: Idén, rendhagyó módon, augusztus 31-én ráhangolódással kezdünk, méghozzá Monoron. A további, hivatalos programjaink szeptember 1–4. között Budapesten lesznek. A kezdetek óta törekszünk a többhelyszínűségre, szerencsére vannak visszatérő és kitartó együttműködőink, így idén a Bakelit MAC, a CEU, az RS9+ Vallai Kert, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Műhely Alapítvány, a Szlovák Intézet, a MaMű Galéria és újként a monori „chill in” helyszínünk várja az érdeklődőket.

rap: Mik a főbb programok?

LM: Nagyon fontos, hogy a társművészetekkel együttműködjünk, és az alkalmi, de kiemelkedő kurzusokkal közelebb hozzuk a nézőinkhez a programokat. Idén Berger Gyula várja a táncolni vágyó érdeklődőket, majd az Add bele magad! című konferenciasorozat részeként (az NKA IZP és a Szlovák Intézet támogatásával) fénytervező kurzuson lehet részt venni, és szintén fontos lépés, hogy az MTE két alkalommal egy VOGUE táncórát is befogad, amely nyitott nem MTE-táncosok számára is. Van egy aktív rezidens művészünk, Syporca Whandal, aki izgalmas portrékollázsokat készített az L1-művészekről, és performerként élőben is többször látható lesz; valamint számomra nagyon fontos és hagyományt teremtő esemény a Táncelőadások meztelen nézőkkel című sorozatunk, ahol a 25/45 című jubileumi, retrospektív szólómat adhatom elő.

rap: Milyen közönséget vártok?

LM: A programok bármelyike önállóan és bárki által látogatható. A korábbi évek tapasztalata, ha valaki végigköveti a teljes fesztiválprogramot, egyedi dramaturgiájú, egymásra figyelő közegbe kerül, ahol mindenki talál magának „kedvencet”. S mivel a művészeket igyekszünk a fesztivál teljes idejére vendégül látni, ez lehetőséget ad arra is, hogy beszélgetésbe kerülhessenek egymással is s a nézőkkel is.

rap: Milyen lesz az L1-nél a 2019/20-as évad?

LM: Elkezdtünk egy L1-est sorozatot, ahol két-három friss alkotást lehet az L1-művészektől látni. Déri András és Veres Flóra tervezik a legutóbbi IZP-s bemutatójukat ilyen módon egy közös este keretében továbbjátszani. A magam alkotói és előadói tervei között szerepel természetesen a Táncelőadások meztelen nézőkkel folytatása, ami két sikeres évet zár éppen az L1danceFesten. Túl vagyunk a nyári kiadáson is, ahol a LetMeC című darabunknak a szabadtéri verzióját is előadhattuk Balatonberényben és Délegyházán. Az események közösségformáló hatással bírnak, megható az előadások utáni beszélgetések menete, és az is, hogy milyen intenzitással fordulnak a tánc felé azok, akik adott esetben keveset vagy egyáltalán nem járnak kortárs táncelőadást nézni.

Neked ajánljuk