Mácsai szerint októbernél előbb nem lehet elkezdeni a próbákat

  • narancs.hu
  • 2020. április 20.

Színház

De akar-e majd bárki színházba menni?

Mácsai Pál karanténinterjút Veiszer Alindának és László Pálnak. Az Örkény Színház igazgatója szerint leghamarabb októberben lehet majd próbálni, de még nagyobb kérdésnek tartja, egyáltalán akarnak-e az emberek majd színházba menni, és ha igen, mi fogja őket érdekelni.

Mácsai szerint bizonytalanság van, és újra kell gondolni az eddigi terveket, biztos nem az lesz a következő szezonban, amit eddig elterveztek. Viszont felhívta a figyelmet arra is, hogy sokszereplős darabok kellhetnek az elkövetkezendőkben, a társulatnak ugyanis szüksége van és lesz arra, hoyg dolgozzon, mert a színészeknek, a mostani bezártság idején, sérül a hasznosság-érzése:

„most azonban nem úgy vagyunk fontosak, vagy nem felelünk meg ennek az időnek, ami körülöttünk van, és ez sokunkban okoz zavart." Mácsai hozzáteszi, hogy ez színházi belügy, de ezzel foglalkozni kell.

Bár az Örkény Színházat szerencsésnek tartja, mert fővárosi fenntartású színház, így a dolgozóinak biztosított a fizetésük, de közben fontos figyelni arra, hogy a szakma rengeteg képviselőjének semmilyen bevétele nincs a jelenlegi időszakban.

Mácsai Pál a karanténidőszakot megelőzően lapunknak is hosszan beszélt véleményéről:

Mácsai Pál: ahogy a kultúrpolitika ma zajlik, az ámokfutás

Mi történt a színházi szabadságért szervezett Madách téri tüntetés óta, és hogy áll a színház szolidaritási akciója? Mit gondol Pintér Béla szenvedélyes beszédé­ről? 2019 utolsó napján ezekről és az Örkény új Térey-bemutatójáról beszélgettünk. Magyar Narancs: December végén mutatták be a Lót - Szodomában kövérebb a fű című előadásukat.

Figyelmébe ajánljuk