Magyar színpadon a Még egy kört mindenkinek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. szeptember 20.

Színház

Az Oscar-díjas dán film színpadi adaptációjában Király Attila, Schruff Milán, Debreczeny Csaba és Epres Attila alakítja az italozó tanárokat.

Csütörtökön mutatják be a Még egy kört mindenkinek című Oscar-díjas dán film színpadi adaptációját a Belvárosi Színházban. A bemutatón részt vesz Claus Flygare dán színész, a színpadi adaptáció egyik készítője is.

 Az Orlai Produkció Paczolay Béla rendezte előadásában Király Attilát, Schruff Milánt, Debreczeny Csabát és Epres Attilát láthatja a közönség.

A Még egy kört mindenkinek a legjelentősebb európai és tengerentúli díjakkal elismert, azonos című dán film alapján készült. A történet hőse négy középkorú, kisvárosi tanár, akik elvesztették ifjúi lelkesedésüket és lendületüket, szakmai motivációjukat, magánéleti problémákkal szembesülnek, és az életközepi válság szele is megérintette őket.

Egy elmélet tesztelésébe fognak, amely szerint az emberek fél ezreléknyi alkoholhiánnyal születnek, ezért megpróbálnak úgy élni, hogy ez a bizonyos fél ezrelék soha ne hiányozzon. A darab azonban nemcsak az ember és az alkohol viszonyáról szól, hanem a kiüresedés elleni küzdelemről, és nagy beleérzéssel és humorral szembesíti a nézőket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal jár, ha az ember megpróbálja elengedni a kontrollt.

Bár a Még egy kört mindenkinek Thomas Vinterberg filmjeként ismert, az alapötlet színdarabként született meg a rendező-forgatókönyvíróban a bécsi Burgtheater számára. További inspirációt jelentett számára lánya, Ida, aki a dán fiatalok iváskultúrájáról mesélt neki, és azt is ő szorgalmazta, hogy film készüljön a darabból. A történet eredetileg az alkoholt ünnepelte volna annak kapcsán, hogy a világtörténelem más lett volna alkohol nélkül. Négy nappal a forgatás megkezdése után azonban Ida – aki a filmben is játszott volna – autóbalesetben meghalt.

A tragédiát követően a forgatókönyvet átalakították, a hangsúlyváltásról így fogalmazott Thomas Vinterberg: „nemcsak az ivásról kell szólnia, hanem az életre ébresztésről”. Ennek megfelelően a négy férfi történetére átírt színdarab a filmhez képest életigenlőbb, derűsebbre hangszerelt, és a közönséget is bevonva a játékba, átélhetőbbé teszik az eseményeket.

Az előadás a Városmajori Szabadtéri Színpaddal koprodukcióban készült, az előadás szövegkönyvéhez a film forgatókönyve mellett az eredeti darabot is felhasználták az alkotók. A darab a nyári előbemutatón sikert aratott, mindhárom előadása telt házat vonzott, csakúgy, mint a kőszegi várszínházi vendégség.

 

Király Attila Martin, Epres Attila Tommy, Schruff Milán Nikolaj és Debreczeny Csaba Peter szerepében Thomas Vinterberg és Tobias Lindholm Még egy kört mindenkinek című előadásának próbáján. Fotó: MTI/Lakatos Péter

 

 

 A Belvárosi Színházban csütörtöktől látható az előadás, amelynek fordító-dramaturgja Zöldi Gergely. A díszletet Zöldy Z. Gergely, a jelmezeket Pető Kata tervezte, a koreográfiát Bodor Johanna készítette.

A darab premierjére két különleges vendég érkezik. Claus Flygare színészként több alkalommal dolgozott Thomas Vinterberggel filmekben, és játszott színházban Thomas Vinterberg-darabban, így autentikus kezekbe került a forgatókönyv, amikor felmerült, hogy ismét színdarab legyen belőle. Szintén jelen lesz a bemutatón a darab jogait képviselő, a skandináv nyelvterületen legnagyobbnak számító színházi ügynökség, a koppenhágai Nordiska ApS tulajdonosa, Fred Olav Johannessen is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk