Megkérdeztük az Újszínházat, mit tudnak a saját közönségükről – nem akármilyen választ kaptunk

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 24.

Színház

Dörner György tragikomikus igazgatói működését értékeljük az új Narancsban.

Hamarosan kinevezik az Újszínház új igazgatóját. Dörner György is pályázik, de komoly esély van rá, hogy mást választ a főváros. A holnap megjelenő Narancsban olvasható cikkében Pálos Máté szedett össze rengeteg érdekes információt Dörner György elmúlt öt évéről. Ebből azt a részletet ajánljuk, ahol a közönség összetételéről próbált adatokat gyűjteni.

Forever alone

Forever alone

Fotó: MTI

A színház által közölt adatokat mindazonáltal érdemes szkeptikusan kezelni. Ezt tanultuk meg, amikor arról érdeklődtünk, hogy az Újszínház készített-e felmérést arról, kik járnak az előadásaikra, a közönségük milyen korú, végzettségű, a főváros mely kerületeiből érkeznek, mit szeretnek a legjobban az Újszínházban. „Több felmérés készült. A bázisközönség a negyven fölötti korosztályba esik, főleg a budai oldalon laknak, diplomások” – érkezett a válasz, amihez a színház munkatársa hozzátette, hogy a felmérések „saját csatornáikon, rendszerükön keresztül” készültek. Amikor arról érdeklődtünk, hogy a felmérések pontosan mikor készültek, illetve bővebb összefoglalót kértünk az eredményekről, a következő meglepő választ kaptuk: „a felmérés nem volt reprezentatív, így nem kívánok erről megosztani semmilyen összefoglalót. A felmérések egy-egy Facebook- vagy honlapos játék, szavazás alapján készültek. Azt, hogy honnan vásárolnak jegyet, a jegyértékesítő rendszerünkben tudjuk nyomon követni.” Más témában sem jártunk nagyobb sikerrel. A marketingköltésekre vonatkozó kérdésünk után az Újszínház a honlapon megtalálható éves jelentéshez irányított tovább. Amikor arról érdeklődtünk, hogy a szóban forgó jelentésből miért hiányzik két oldal, éppen az, ahol az évad fő adatainak összefoglalása következne, már semmiféle választ nem kaptunk.

A cikkbe került még némi verekedés, buzizás, Bogár-show és keresztény fesztivál – keressék a friss lapszámban.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?