Tánc

Mészáros Máté: United Space of Ambivalence

  • - sisso -
  • 2019. május 18.

Színház

Mészáros Máté: United Space of Ambivalence című koreográfiája a metatánc kategória befutó darabja. Tánc a táncról, mese a ritmusról, a koreográfiakészítésről, a mozgás korlátairól és gátlástalanságáról, a próba közben zajló interakciókról, meg a kommunikáció különféle módjairól. Nem mellesleg portré a koreográfusról és a táncosról, plusz filozófia a testről, amelybe be vagyunk zárva, és a szellemről, ami képes kiszabadítani bennünket.

Bár a munkafolyamatról szól, ez mégis egy előadás. Minden eleme pontosan a helyén van, a „félresikerült” imprók is, amiken nagyokat nevetünk. Amikor bemegyünk, már elkezdődött, amikor kijövünk, a jól megérdemelt „aha” élménnyel távozunk.

Az előadók gyorsak, viccesek és pontosak. Kiállnak, felöltöznek, nyögnek, egymás fejére ülnek, kínlódnak, megejtően őszintén. Beszélnek is közben, angolul, olyanokat mondanak, amiket intenzív mozgás közben a próbán szoktak. A mozdulatokkal együtt a szöveg szintén egy rétege az előadásnak, amely egyébként szekvenciákból áll és minden részen belül sajátosan kidolgozott mozdulatrendszer kel életre, ami egy-egy újabb réteg, egy-egy újabb párhuzamos világ. Az előadók néha kilépnek a térből a közönség közé, lebontják a színpad határait, de a színházi szabályokat betartják, a szerepeikből nem lépnek ki. Magukat adják, kiadják magukat. Ja, és mindannyian férfiak, érett táncosok: Bakó Tamás, Kelemen Patrik, Mikó Dávid, Téri Gáspár és a koreográfus. Még ez is. Porteleki Áron helyben csinálja a zenét. Beletesz apait. This is the man’s world. De milyen gyönyörű.

Trafó, március 29.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.