rés a présen

„Mindenkinek máshogy jó”

  • rés a présen
  • 2023. április 26.

Színház

Gryllus Dorka színész

rés a présen: A hamarosan látható darabod címe SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása. Miért fordultál a rendezés felé?

Gryllus Dorka: Korábban Soós Attilával, a Trojka Színházi Társulás vezetőjével közösen rendeztük meg Eke Angéla Én, Iphigénia című mo­no­drámájának egyik variációját, és nagyon élveztem azt a munkát. Aztán Attila és a társulat tagjai folyton mondogatták, hogy rendezzek már valamit. Mostanra lett kedvem és időm is erre. Beflesseltem egy transzvesztita show-t, elkezdett foglalkoztatni a szexualitás témája, és ehhez alakult egy koncepció. Felkértük Závada Pétert, hogy dolgozzon velünk, felvettük a társulat és a barátaink sztorijait, interjúkat készítettünk, és kiderült, rengeteg olyan történet van a témában, amelyeket szinte senkivel nem osztunk meg. Tabusítva van a szexualitás, holott minden ember életének a kezdete, és olyan szükséglet, akár az evés. Nem beszélünk róla, nem mondjuk ki, még gyakran a partnerünknek sem, hogy mire vágyunk, miközben rengeteg elvárásnak meg akarunk felelni. Összeállt a SZX_MCHN…-hoz a hétfős csapat: a trojkás színészekhez (Nagy Dóra, Eke Angéla, Bárnai Péter, Mátrai Lukács Sándor és Ivanics Tamás) a társulaton kívülről Réti Adrienn és Lakatos Márk érkeztek szereplőnek. A felvett többórás anyagból Závada Péter végül egy rövidített változatot írt, majd abból készült el a végső, immár színpadra tehető anyag.

rap: Zenés show-műsorként definiáltátok a produkciót. Mennyire tartjátok a színházi formát?

GD: Még nem látom a végét. Április 28-án mutatjuk be, még bőven dolgozunk rajta, próbálunk. De az Alterego Club lesz a helyszín, így a show részéhez adottak a feltételek. Lesznek zenés betétek is, amelyeket Jessica Simet koreografál. Az Alterego egy nagyon izgalmas helyszín, van egy kicsi színpada is, és a táncparkett ezeken az estéken 8-tól fél 10-ig átalakul nézőtérré. Előadás után pedig indul a buli, ahogy egyébként is szokott.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.