rés a présen

„Mindenkinek máshogy jó”

  • rés a présen
  • 2023. április 26.

Színház

Gryllus Dorka színész

rés a présen: A hamarosan látható darabod címe SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása. Miért fordultál a rendezés felé?

Gryllus Dorka: Korábban Soós Attilával, a Trojka Színházi Társulás vezetőjével közösen rendeztük meg Eke Angéla Én, Iphigénia című mo­no­drámájának egyik variációját, és nagyon élveztem azt a munkát. Aztán Attila és a társulat tagjai folyton mondogatták, hogy rendezzek már valamit. Mostanra lett kedvem és időm is erre. Beflesseltem egy transzvesztita show-t, elkezdett foglalkoztatni a szexualitás témája, és ehhez alakult egy koncepció. Felkértük Závada Pétert, hogy dolgozzon velünk, felvettük a társulat és a barátaink sztorijait, interjúkat készítettünk, és kiderült, rengeteg olyan történet van a témában, amelyeket szinte senkivel nem osztunk meg. Tabusítva van a szexualitás, holott minden ember életének a kezdete, és olyan szükséglet, akár az evés. Nem beszélünk róla, nem mondjuk ki, még gyakran a partnerünknek sem, hogy mire vágyunk, miközben rengeteg elvárásnak meg akarunk felelni. Összeállt a SZX_MCHN…-hoz a hétfős csapat: a trojkás színészekhez (Nagy Dóra, Eke Angéla, Bárnai Péter, Mátrai Lukács Sándor és Ivanics Tamás) a társulaton kívülről Réti Adrienn és Lakatos Márk érkeztek szereplőnek. A felvett többórás anyagból Závada Péter végül egy rövidített változatot írt, majd abból készült el a végső, immár színpadra tehető anyag.

rap: Zenés show-műsorként definiáltátok a produkciót. Mennyire tartjátok a színházi formát?

GD: Még nem látom a végét. Április 28-án mutatjuk be, még bőven dolgozunk rajta, próbálunk. De az Alterego Club lesz a helyszín, így a show részéhez adottak a feltételek. Lesznek zenés betétek is, amelyeket Jessica Simet koreografál. Az Alterego egy nagyon izgalmas helyszín, van egy kicsi színpada is, és a táncparkett ezeken az estéken 8-tól fél 10-ig átalakul nézőtérré. Előadás után pedig indul a buli, ahogy egyébként is szokott.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?