Színház

Mindennek ellenére?!

  • Sisso
  • 2021. április 21.

Színház

A Szívhangok alkotóközösség a roma civil szervezetek, színházi szakemberek és társadalomkutatók kezdeményezésére létrejött Sajátszínház Produkcióból alakult, és négy éve az Éljen soká Regina! című előadással mutatkozott be a Trafóban.

Akkor roma nők és egészségügyi dolgozók osztották meg (egy kerettörténetbe ágyazva) a szülészettel kapcsolatos élményeiket. Az ellátórendszer hiányosságai és szereplőinek előítéletei átélhetővé váltak a civil fellépők perspektívájából, s ez sokkolta a nézőket, de még a szakmabelieket is.

A szándék azóta sem változott: személyes történeteken keresztül hírt adni a nehéz helyzetekről. Most a helytállás fogalmát igyekeznek körüljárni. Horváth Kata kulturális antropológus, a részvételi akciókutatás hazai vezéralakja és Romankovics Edit drámatanár animálták a történéseket. Az első felvonásban azt láthattuk, hogy ki hogyan dolgozik a hétköznapokban, majd behívták a nézőket is, akik választhattak nyolc helytállástörténet közül. Végül két sztorit dolgoztak fel közösen: egy szülésznőét, aki egyszer csak nem asszisztált többé a szülőszobai erőszakhoz, és egy „leszázalékolt” férfiét, aki vállalta a házimunkát, hogy a családja nőtagjai munkát vállalhassanak. Először autentikus forrásból hallgattuk meg a sztorikat, majd a történethez kötődő szituációkat, szerepeket együtt dolgozták ki az alanyok, a közreműködők és a nézők. És a csoda megtörtént: mindenkit sikerült bevonni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?