Négy és fél milliót gyűjtött az Örkény Színház a függetleneknek

  • narancs.hu
  • 2020. január 23.

Színház

„Nézzünk bizakodva a jövőbe”.

4 552 835 forint gyűlt össze az Örkény Színház akcióján, amit a pályakezdő függetlenek támogatására hirdettek meg – írja a színház közleménye alapján a Fidelio.

Január 22-én a színház megtartotta Örkény István egyperceseiből összeállított „Nézzünk bizakodva a jövőbe” című felolvasóestet, amelynek teljes bevételét jótékony célra ajánlották fel. Ehhez kapcsolódott az adventi időszakban „Csak a madzag tenné?” című, száz példányban kiadott dedikált fotósorozat értékesítése is.

A két projektből befolyt összeget a Független Előadó-művészeti Szövetségen (FESZ) keresztül juttattják el a pályakezdő függetleneknek. A felolvasás után Mácsai Pál igazgató megköszönte a nézőknek a támogátást a nézőknek, ezt követően pedig jelképesen átadta a fotósorozatból és a felolvasásból származó bevételt Rihay-Kovács Zitának és Imely Zoltánnak a FESZ ügyvezető titkárának és társelnökének.

Mácsai Pál a Narancsnak: Nem neheztelek senkire, aki nem volt ott

A szakmai szolidaritás hiányáról, a kormány kultúrpolitikájáról és Pintér Béla szenvedélyes beszédé­ről is beszélgettünk. "Ahogy ez ma zajlik, az ámokfutás, a lépéseknek semmi méltósága, csak a retorika dagályos" - mondja az Örkény Színház igazgatója a kormány kultúrpolitikájáról, de sok minden másról is beszélgettünk, például az Örkény szolidaritási akciójáról, Térey János utolsó darabjának bemutatójáról, a függetlenek sanyarú helyzetéről, a Tarlós- és a Karácsony-korszak alapvető különbségéről és a Madách téri tüntetésről.

Neked ajánljuk