POSZT helyett POSZT: jön a Pandémia Okozta Színházi Találkozó

  • narancs.hu
  • 2020.06.09 17:23

Színház

Online színházi fesztivált szervez június 11 és 14. között a Partizán.

Bár a Pécsi Országos Színházi Találkozó, azaz a POSZT sokat vesztett az utóbbi években presztizséből, talán még mindig a legjelentősebb hazai színházi találkozónak számít. Idén a koronavírus okozta pandémia miatt POSZT sem lesz, ám éppen ezért, ennek apropóján szervez olyan négynapos, tematikus beszélgetés- és vitaest sorozatot a Partizán Pandémia Okozta Színházi Találkozó, azaz egyfajta alternatív POSZT címen június 11 és 14. között, amely során a magyar színház legégetőbb, legfontosabb, legalultárgyaltabb kérdéseit, dilemmáit és konfliktusait vitatják majd meg.

Megvizsgálják, milyen állapotban találta a magyar előadó-művészeti szcénát a veszélyhelyzeti leállás, valamint milyen egyébként is látható válságjeleket erősített fel. A magyar színház finanszírozása mellett azokat a szakmai és művészeti konfliktusokat és kihívásokat próbálják meg azonosítani és tárgyalni, amelyekről fájóan kevés szó esik. A szervezők célja az, hogy kitárgyalatlan ügyekre és konfliktusokra irányítsák a nyilvánosság figyelmét, illetve hogy a színházi szakmából olyan embereket ültessenek egymás mellé, akik egyébként nem biztos, hogy párbeszédbe elegyednének.

A részletes programból kiderül, hogy a meghívott vendégek széles szakmai spektrumot fednek le, így a beszélgetések résztvevői lesznek kritikusok, teoretikusok, rendezők, színművészek vagy például dramaturgok is, de a szervezők külön ügyeltek az intergenerációs, földrajzi, műfaji és intézményi sokszínűség szempontokra is.

Az események mindegyikét online közvetítik a Youtube-on és a Facebookon.

A fesztivál során minden este élő koncert is lesz – például Ed is On, BEKVART vagy épp Béla Műhely – a fesztivál központi, szabadtéri stúdiójából, amit szintén online közvetítenek.

Neked ajánljuk