Színház

Patológiai eset

Feridun Zaimoğlu – Günter Senkel – Luk Perceval: Molière – the passion

Színház

Ha reprezentatív felmérést végezhetnénk színházi emberek és drámatörténészek körében, hogy vajon Molière életművében melyik alapérzületnek, emóciónak vagy indulatnak jut kitüntetett szerep, a szerelmi/nemi szenvedély legfeljebb a középmezőnyben kapna helyet.

A nemzetközi hírű belga színházi rendező, Luk Perceval aligha gondolta így, amikor, maga mellé véve egy német szerzőpárost, megírta a Molière. Eine Passion című négydarabnyi átiratát. A 2007-es Salzburgi Ünnepi Játékokon bemutatott műben ugyanis a szerelem szűnni nem akaró, valósággal szómenéses meghatározási kényszere volt hivatott kapcsolatot teremteni A mizantróp, a Don Juan, a Tartuffe, illetve A fösvény címszereplői között: életre híva Ő-t (Er), a kortársilag egylényegűnek tekintett, négyfelől összeírt és egyúttal rögtön fel is boncolt eroto-, mono- és egomán Molière-alakot.

Ez a darab jutott most el a Radnóti Színház színpadára: Hegymegi Máté rendezésében, Forgách András fordításában, angolos címalakban – alkalmasint a szenvedély/passió kettős jelentést érzékletesebben kidomborítandó. A drasztikumokban bővelkedő előadás példás empátiával és tisztelettel közelít az alapanyaghoz, annak szelleméhez és fogalmazásmódjához. Mármint természetesen a 2007-eshez: Percevalék műve, ha rövidült is valamelyest, semmi olyasmit nem kényszerült Budapesten elszenvedni, mint amit Molière darabjai Salzburgban.

Így aztán színészi energiákban gazdag, becsületesen munkálkodó, randa és fárasztó előadás született, amely gyakorlatilag már a játék megkezdése előtt őszintén feltárja a közönség előtt, hogy mire is számíthat az elkövetkező három órában. A kétes higiéniájú bonctermet formázó díszlet (Fekete Anna munkája), középütt a boncasztalon elfekvő Pál Andrással, ugyanis már a nézőtér benépesülésének perceiben megcsodálható. Innen indulunk, A mizantróp patológiai metszetén kezdve a sort, s a tüntetően undok előadási manírok között szinte meglepően fájdalommentesnek bizonyulnak az első percek. Mégiscsak ráismerni Molière-re, no és Forgách András szövege is képes imponálni, hol az agyasságával és a rafinált stílustöréseivel, hol meg a váratlanul fel-felfénylő költői erejével. A színészek pedig áldozatosan rakkolnak, és Pál-Ő (Alceste) meg a Célimène-t alakító Sodró Eliza párjelenetében még egy valódi dráma, mi több, egy valódi kortárs újragondolás illúziója is megteremtődik.

Ám ez hamar múló káprázatnak bizonyul, amint az előadás átzökken a Don Juan szakaszába. Mert bizony már itt kipukkad a percevali koncepció lufija: A mizantróp címszerepének sorsa nem folytatódhat Don Juanéval, ahogy aztán Tartuffe-ével és Harpagonéval sem. (Ahogyan A mizantróp Célimène-jéből sem válhat Orgon felesége, hiába az átírói erőszak.) S miközben kínosan zörögnek az illesztékek (jól harmonizálva Keresztes Tamás zörejzenéjével), lassanként unni kezdhetjük a főszereplő felmondta Nagy szerelemhatározó kismillió definícióját, hiába Forgách amúgy elvitathatatlan ötletessége. Valamint megunhatjuk a rendezés fádul undok kortárs színpadi eszköztárát is: például a szívpreparátum meg az annak fenntartott befőttesüveg agyonjátszatását. Vagy éppen azt, hogy a matyóhímzésnek aligha beillő előadás mennyire túlméretezett szerepet szán a kézimunkázásnak (lásd még: handjob). A főszereplő önmagának, másvalaki a főszereplőnek, más önmagának – a felháborodott prüdéria az istennek sem kezd mocorogni a nézőben, legfeljebb úgy érezheti, hogy ez így legalább oly siváran üres effektussorozat, mint ha tízszer egymás után behoznák a színre a nemzeti lobogót.

A minden szempontból megterhelő főszerep indokoltan találta meg épp Pál Andrást: színészalkatának vérmesen érzéki csúnyaságára és tarkóból indított grimaszaira itt nagyon is szükség van. Másnak mellette alig jut komoly játszanivaló, a leghálásabb epizód alkalmasint a második rész elején felbukkanó Gazsó Györgyé, aki Pernelle-né tirádáját adhatja elő női ruhában, retiküllel a karján: habár nem feledhetjük, ez azért mégiscsak egy agyonhasznált bohózati poén. Egyebekben feltűnést keltett Sodró Eliza és Porogi Ádám intenzív jelenléte, Schneider Zoltán szakmai önfegyelme (midőn Pál meztelen ágyékához kellett szorítania a fejét), valamint Vilmányi Benett szövegmondása: neki egyelőre kizárólag jelenkori prózaszöveg osztható, mert mást nemigen tud érthetően és hivatásos színvonalon vokalizálni.

A második rész záró, A fösvény-szakaszában a minden eszközét többszörösen újrahasznosító előadás egy utolsó, mély értelműnek és intellektuálisnak szánt, ám sután kivitelezett ötlettel próbálkozott. Perceken át szemlélhettük, amint a játszó személyek a cselekmény féltakarásában így-úgy fekete köpenyt és körgallért öltöttek magukra, hogy aztán Pál teste felett végre összeállhassanak a már régóta borítékolható festői és egyúttal autopsziás irányú képzettársításra: a Dr. Tulp anatómiája című életképre.

Radnóti Színház, október 18.

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.