ZSINÓRPADLÁS - rés a présen

„Pionír és kísérletező”

  • rés a présen
  • 2023. március 1.

Színház

 Sárközi Szabina, eSzínház

rés a présen: Mondhatjuk, hogy az eSzínház a Covid pozitív hozadéka?

Sárközi Szabina: A szükség találékonnyá tesz. Már a pandémia előtt elindult ugyan a fejlesztés, de a járvány első és második hullámának korlátozó intézkedéseire adott válaszként kapcsolt gyorsabb fokozatba. A cél egyértelmű volt, a korábban már felvett előadásokat akartuk megmutatni az online térben, valamint élőben is akartunk közvetíteni színházi előadásokat és koncerteket az otthonában rekedt közönségnek. Ezen a ponton muszáj visszaugranunk az időben, egészen 2016-ig, ugyanis akkor jött létre az eSzínházat is fenntartó Alapítvány a Magyar Színházakért azzal a céllal, hogy a kiemelkedő színházi előadásokat full HD minőségben rögzítse, így 2020 szeptemberéig már jelentős jogtiszta videó­tárral rendelkeztünk ahhoz, hogy elindulhassunk. Az első évben folyamatos viták övezték az online színházi streaming létjogosultságát, de mostanra már túljutottunk azon, hogy a szakma vagy a nézők a színházi élmény helyettesítőjeként gondoljanak erre. Ennek eredményeként végre elindulhattak a kreatív kezdeményezések, és az arra irányuló kísérletezés, hogy milyen új műfajiság születhet a színház és a film határán.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.