Rudolf Péter lett a Vígszínház igazgatója
Rudolf_Pter.jpg

Rudolf Péter lett a Vígszínház igazgatója

  • narancs.hu
  • 2020. március 24.

Színház

Miután Eszenyi Enikő visszavonta pályázatát, várható volt a döntés.

Rudolf Pétert nevezte ki a Fővárosi Közgyűlés a Vígszínház élére, jelentette be Karácsony Gergely. Rudolf megbízása 2021 végéig szól.

A főpolgármester úgy fogalmazott Facebook posztjában, hogy a közönségnek és a társulatnak tartoznak azzal, hogy a város legnagyobb színházát nem hagyják bizonytalanságban. Újabb pályázatot fognak kiírni, de addig is Karácsony Rudolf Péter ideiglenes kinevezését tartja a legjobb döntésnek.

„A Vígszínház ügye igazi szomorújátékká vált az elmúlt hetekben. Egy végtelenül fájdalmas megtisztulási folyamat zajlik a művészeti életben, világszerte. Amit korábban hallgatásba burkolt eltűrés övezett, az mára tűrhetetlenné vált“, fogalmazott közleményében a főpolgármester.

Rudolf Péter vállalta a botrányok és a járványveszély által duplán sújtott színház vezetését, jegyezte meg Karácsony Gergely.

Mint ismeretes, a posztra pályázott a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő is. Ám az utóbbi időben számos volt munkatársa tett olyan nyilatkozatot, ami szerint Eszenyi rendszeresen visszaélt hatalmával, munkatársait megalázta és félelemmel teli légkört teremtett a színházban. Ezek után Eszenyi visszavonta a Vígszínház irányítására beadott pályázatát, és lemondott.

Eszenyi Enikő az őt ért vádakra úgy reagált, hogy élete legnehezebb pillanatait élte meg az elmúlt időszakban. "Sokat tapasztaltam ez alatt a néhány nap alatt: támogatást, gyűlöletet, együttérzést és kiközösítést." Úgy fogalmazott, "a magam és mások méltóságának megőrzése érdekében" hozta meg döntését. Nem ismerte el, hogy az ellene felhozott vádak igazak lennének, és nem kért bocsánatot. Nyilatkozatában azt írta, "Egy érzékeny világ érzékeny történéseit igyekszem megérteni, független művészként középen állva, rendíthetetlenül, sok ezer nézőért".

"(...) ahogy 39 évvel ezelőtt, most is úgy látom, egyesek nem tudnak megbékélni a személyemmel. Mindent elkövetve igyekeznek a Vígszínház társulatát megosztani, a művészetbe vetett hitüket megtörni."

Eszenyi lemondásakor kiderült, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem akarta a verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel megvádolt regnáló igazgatót kinevezni a Vígszínház igazgatói posztjára. A kialakult helyzet miatt, annak ellenére sem, hogy a három pályázó közül a 9 tagú szakmai bizottság – amely egy fideszes és egy ellenzéki politikusból, a kormány által delegált színházi emberekből és a Vígszínház két képviselőjéből állt – Eszenyi pályázatát támogatta 6:3 arányban. Rudolf Péter 4 támogató voksot kapott, Csányi János pedig egyet sem.

„Az én politikám a műsorpolitika"

Sokakat felzaklatott, amikor nem ment el december 9-én a szabad színházakért tartott tüntetésre. De mit jelent szolidárisnak lenni? Hogyan reagál átpolitizált valóságunkra a Vígszínház? Mit tesz a független színházakért? Mi a Marton-ügy tanulsága? Egyebek mellett ezekről a témákról beszélgettünk. Magyar Narancs: Mielőtt elkezdtünk beszélgetni, belenéztünk az aktuális előadásba, a Hamlet ment ifj.

Figyelmébe ajánljuk