színház - Ágytörténetek

Színház

Éjjeli előadás az "dry Színpadon - kezdés 23.00-kor -, a főszerepben hatepizódnyi ágyjelenet. Férj és feleség (Neudold Júlia, Kovács Gergely) aktus után kisszerű kapcsolatát vitatja meg egy spangli és egy csattanós pofon kíséretében.

Egy másik szobában a homoszexuális Elvis Presley-imitátorok (Tasnádi Bence, Ficza István) tettek helyett a jólesõ szavakba feledkeznek. Míg a kielégületlen, katonaéhességgel küszködõ nõ - az infantilisan energikus Huzella Júlia - egy bakát (Simon Zoltán) visz haza, hogy töketlen férje helyett valaki valódi örömökben részesítse. Füstölõ illata terjeng, a keleti filozófia szerint berendezett szobában egyedülálló, fiatal anyuka (Tóth Eszter) - aki szexuális kiteljesedését egy spirituálisan túlfûtött másik nõ (Borbély Alexandra) oldalán találta meg - salátafalás közben tisztázza, hogy a szexen kívül semmi sem köti a másikhoz. Van itt még pedofil hajlamú, õszintén érzékeny tisztes polgár (Ficza István), aki gyermekfelvigyázóként lágereset akar játszani (Simon Zoltánnal), végül pedig egy idõs házaspár - Pálos Hanna és Rétfalvi Tamás sziporkázó játéka az elõadás abszolút csúcspontja - nosztalgikus estéjük során fiatal, aktív életükrõl mesél - a díszes dobozból egy lemerült vibrátor is elõkerül -, majd öregesen, koruk minden bájával, bújával-bajával, de annál lelkesebben bújnak össze.

A Presznyakov fivérek szinte (!) mindennapi hálószoba-történetekrõl írt jelenetei Dömötör András rendezésében (részben) túlmutatnak a megszokott párkapcsolati kliséken. És bár az összes sztereotip ismeretünk is visszaköszön, a darab remek alkalom, hogy a IV. éves színészhallgatók megmutassák, mit tudnak. A szórakoztatás mellett az elõadás a maga sokszínûségével - amihez Opra Szabó Zsófia vetített és valódi díszlete is nagyban hozzájárul - a felismerés élményét nyújtja: a történet otthonunkban folytatódik.

"dry Színpad, április 14.

****

Figyelmébe ajánljuk