Tombol a NER: Törölték Spiró Csirkefej című darabjának előadását, mert a rendező a barátainak szidta Orbán rendszerét

  • narancs.hu
  • 2018. december 6.

Színház

Magánvélemény sincs következmény nélkül!

A Párizsi Magyar Intézet vezetője letiltotta az intézetben csütörtök este bemutatásra kerülő Spiró György darab, a Csirkefej olvasószínházi előadását. Az előadás rendezője, Gerzsenyi Bea szerint azért, mert egy barátainak, ismerőseinek kiküldött emailben szidta a kormányt és Orán Viktor miniszterelnököt – írja az Index. “Két nappal a bemutató előtt küldtem egy utolsó meghívót franciául az ismerőseimnek, ebben írtam olyanokat, amik miatt letiltották az előadást” - mondta az Indexnek a Párizsban élő rendező.

Ebben a bizonyos privát levélben a rendező valóban kritizálta az Orbán-rendszert. Spiró kapcsán azt írta például, hogy a Csirkefej a nyolcvanas években íródott a kommunista rezsim bukása előtt, de manapság újra aktuális, mivel rávilágít a mai Magyarország szomorúságára, sötétségére, abszurditására. “A butaság államvallássá alakult” - fogalmaz. Gerzsenyi szerint egyébként valamelyik ismerőse küldhette tovább levelét a külügynek.

A legszebb az egészben, hogy az intézet vezetője, Havasi János el is ismerte, hogy igen, a magánlevél miatt büntette meg a színészeket és a szerzőt, valamint a párizsi közönséget azzal, hogy letiltotta az előadást! A magyarázkodás és ez az egészen szomorú történet teljes egészében ide kattintva elolvasható.

A hvg.hu-nak azt mondta Havasi János: "A Külügyminisztériummal konzultáltam és kérdezték a véleményemet. Én javasoltam, hogy arcvesztés nélkül az intézetünk úgy tud ebből kikerülni, hogy ha Gerzsenyi Bea rendezését nem mutatjuk be. A döntésemet a Külügyminisztérium jóváhagyta, de semmiképpen sem utasítottak. Olyan mértékben elárultnak érezzük magunkat, és inkorrektnek érezzük a rendező magatartását, hogy minden következményét vállalva, nem kívánunk a rendezővel tovább együttműködni."

Figyelmébe ajánljuk